Temple de Posidó a Súnion

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Temple de Posidó a Súnion
Imatge
Dades
TipusTemple grec i organized archaeological site (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aPosidó Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicdòric
arquitectura de l'antiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Materialmarbre Modifica el valor a Wikidata
Altitud60 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLavreotiki Municipality (Grècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciócap Súnion Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 39′ 01″ N, 24° 01′ 28″ E / 37.65025°N,24.02456°E / 37.65025; 24.02456
Format perSounion temple column in Venice (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Plànol

Activitat
Visitants anuals222.800 (2016) Modifica el valor a Wikidata

L'antic temple grec de Posidó al cap Súnion, construït entre 444–440 aC, és un dels principals monuments de l'edat d'or d'Atenes. S'alça sobre la mar una altura de gairebé 60 m.

Història[modifica]

Ubicació del temple sobre el cap Súnion

El temple originari de Posidó d'època arcaica, construït de tova, probablement fou enderrocat al 480 ae per les tropes perses durant la invasió de Grècia per Xerxes I de Pèrsia. Encara que no n'hi ha evidència seua directa, conquistà el temple d'Atena i tota la resta de l'Acròpoli d'Atenes, i ho arrasà com a càstig pel desafiament dels atenesos.[1] Després de derrotar Xerxes en la Batalla de Salamina, els atenencs col·locaren un trirrem enemic (nau de guerra amb tres files de rems) a Súnion com a trofeu dedicat a Posidó.[2]

El temple de Posidó de Súnion es construí al 444–440 aC, durant l'ascens de l'estadista atenés Pèricles, que també va reconstruir el Partenó d'Atenes, sobre les ruïnes d'un temple que data del període arcaic.

Arquitectura[modifica]

Vista de les nou columnes conservades de la banda sud

El disseny dels perípters del temple és un pòrtic típic, és a dir, amb sis columnes dòriques. 16 de les 38 columnes estan en peus hui (de les quals quatre es van tornar a erigir al s. XX).[3] El temple s'assembla molt al contemporani i ben conservat temple d'Hefest sota l'Acròpoli, i podria haver estat dissenyat pel mateix arquitecte.

Igual que tots els temples grecs, l'edifici de Posidó era rectangular, amb una columnata als quatre costats que abastava la perístasi. El nombre total de columnes originàries de la columnata exterior era de 34: 15. Les columnes continuen dempeus hui: són de l'ordre dòric, de marbre blanc extret de Laureotic Olimpus. Tenien 6,10 m d'alt, amb un diàmetre d'1 m a la base i 79 cm a la part superior.[4] Al centre del temple, la columnata hauria estat la sala d'adoració (naos), una sala rectangular sense finestres, semblant a la sala en part intacta del temple d'Hefest. Hauria contingut, en un extrem, enfront de l'entrada, la imatge de culte, una colossal estàtua de bronze de Posidó.[5]

Arqueologia[modifica]

L'estudi inicial de les ruïnes, sense excavacions, el realitzà la Society of Dilettanti el 1797 i Guillaume Abel Blouet (expedició de Morea, 1829). Les primeres excavacions, les feu Wilhelm Dörpfeld, director de l'Institut Arqueològic Alemany, al 1884, seguides per altres de sistemàtiques fetes per Valerios Stais en el període 1897 – 1913. Els esforços per restaurar i preservar les restes del temple de Posidó començaren al 1875. L'estat actual del monument es deu al treball del 1950 fet pel Servei Arqueològic Grec, dirigit per Anastasios Orlandos.

La campanya realitzada per Stais en la temporada de 1906 hi descobrí nombrosos artefactes i inscripcions, entre els quals destaca una estàtua de marbre, coneguda com a Súnion Curos (aprox. 590 aC) i el relleu d'un "atleta autocoronat" (ca. 460 de), tots dos ara al Museu Arqueològic Nacional d'Atenes.[6][7][8] Una columna del temple es pot veure al Museu Britànic.[9]

El projecte Reconstrucció del jaciment arqueològic de Súnion (2011 – 2013) fou cofinançat pel Ministeri de Cultura i Esports de Grècia i la Unió Europea (FEDER).

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Heròdot, Històries, VIII, 53.
  2. Heròdot, Històries, VIII, 121.
  3. Perseus Digital Library @ www.perseus.tufts.edu (terme de cerca: "Súnion").
  4. Perseus Digital Library, per terme de cerca "Súnion".
  5. W. Burkert, religió grega (1987).
  6. David Gill, pàgina web: [1].
  7. David Gill, pàgina web: [2].
  8. Museu Arqueològic Nacional d'Atenes, articles NM 2720 i NM 3344 Arxivat 2018-04-16 a Wayback Machine.
  9. Col·lecció del Museu Britànic.

Bibliografia[modifica]

  • AB Tataki, Sounion: El Temple de Posidó, Ekdotike Athenon (1985).
  • Jessica Paga, "Santuaris de l'àtic" en: Milers (ed.), Un company de l'arquitectura grega (2016), 178 – 193.
  • "Sounion" en: Stillwell (ed.), L'Enciclopèdia de Llocs Clàssics de Princeton (2017), p. 854.