Sistema horari de 24 hores

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Temps astronòmic)
Salta a: navegació, cerca

El sistema horari de 24 hores divideix el dia en vint-i-quatre hores idèntiques, de manera que dotze corresponen al dia i dotze a la nit. S'usa en mitjans escrits, en l'argot militar o tècnic i menys en l'oral. Pot conviure amb el sistema de dotze hores, que llavors indica si es tracta d'hores diürnes o nocturnes, per exemple amb les abreviatures am/pm.

És el sistema recomanat per l'ISO 8601 per descriure dates i moments, perquè evita ambigüitats. Segons aquest sistema, el dia comença a les 0:00, just després de mitjanit i acaba a les 24:00; per tant ocupa franges de nit-dia-nit (en zones on la variació de llum és rellevant). L'instant 24:00 d'un dia coincideix amb el 0:00 del següent, la distinció només indica la jornada que es pren com a referència. Quan es descriu un esdeveniment que ocupa més d'un dia, es noten les hores com a 23:58, 23:59, 24:00, 00:01 i així successivament.

La majoria de rellotges analògics, però, empren un sistema de dotze hores, mentre que els rellotges digitals (incloent els dels ordinadors) usen majoritàriament el de 24, el preferit per indicar horaris (amb excepció dels països anglosaxons).


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sistema horari de 24 hores Modifica l'enllaç a Wikidata