Temps cíclic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Calendari asteca.

El concepte de temps cíclic remet a la primera noció de temps desenvolupada en la història de l'home. L'ésser humà, sotmès a les lleis naturals, imagina el temps en funció d'això, és a dir, les estacions de l'any, els temps de grans sequeres i pluges, etc. Van ser principalment les cultures orientals les que van desenvolupar la filosofia del temps cíclic, encara que, d'altra banda, les cultures occidentals la van ampliar i aprofundir. En les cultures americanes també existeixen referències sobre una concepció circular del temps, i en general totes les cultures politeistes també estan relacionades amb aquesta filosofia.

Temps cíclic en les primeres civilitzacions[modifica]

El temps cíclic en els pobles nòmades i primeres civilitzacions resulta d'una profunda interacció entre natura i home fins al punt de determinar la idea de totalitat. Per Debord: El temps cíclic domina ja en l'experiència dels pobles nòmades, perquè es retroben davant les mateixes condicions en cada moment de la seva travessia : Hegel mentre assenyala que la vagareig dels nòmades és només formal, ja que es limita a espais uniformes. Es va alimentar en el llarg espai d'aquesta concepció de temps la idea de l' etern retorn on fins el mateix esperit torna a començar. A la primera circularitat apareix un temps mític que es caracteritza per l'absència de valor de la temporalitat. Això va ser una característica permanent en els primers pobles; segles després és quan apareixeria una estructuració major; element rupturista clau va ser el sorgiment de l'agricultura i el misticisme. Sota aquests misteris, la naturalesa és sacralitzada i això dóna pas a mites fundacionals que donen pas a les primeres grans cultures. Els egipcis i els maies van culminar amb una història marcada pels temps de la natura i la fantasia. En això és vital el calendari.

Temps cíclic oriental[modifica]

La concepció hindú, que integra la idea de la reencarnació com a necessitat que l'home es posi a prova i exerciti, al llarg d'innombrables vides i en diverses circumstàncies i experiències allò que somia, allò que desitja, fins a forjar en si mateix una realitat més profunda i evolucionada, sembla que veu l'home com qui es desplaça sobre els esdeveniments i civilitzacions, encara que en el fons concep al mateix temps com una cosa que corre sota els seus peus, de manera que les experiències que se succeeixen en aquesta vida o en diverses serveixen a la comprensió profunda de la consciència imperible de l'home interior, aquell que som més enllà de les vestidures que anem adquirint en cada vida particular. A la Xina hi va haver un coneixement similar al maia, però, la majoria dels documents van ser cremats només tenint vagues registres al segle ix aC.

Monoteisme i arribada del temps lineal[modifica]

Els antics babilonis i després els grecs van marcar una mena de transició en la concepció cíclica del temps a través de la idea d'esdeveniment. En els grecs la noció de canvi i permanència va estar influït pel contacte cultural, principalment jueu amb el desenvolupament complex de temps present a la càbala. No obstant això, no serà sinó fins a l'arribada del cristianisme on emergeixen amb força les idees de temps lineal jueves i que serien fonamentals per a les bases d'occident i la seva idea de progrés. Per a alguns autors, la caiguda de la modernitat (o ascensió de la postmodernitat, segons en enfocament) significa també la fi del temps lineal per occident. Per a altres autors la concepció del temps cíclic és també característica del judeocristianisme, mentre que a la fi dels temps la mà de Déu haurà d'establir una nova era daurada o un nou Edèn per a la humanitat.

El temps cíclic en les diferents cultures[modifica]

Cultura Maputxe[modifica]

De manera llavors que el temps en el món maputxe no és unidireccional de passat a futur, sinó que bidireccional.[1] El futur pot estar enrere i el passat endavant o viceversa. L'home indígena viu el present en una realitat de continu moviment cíclic de la naturalesa i de la seva cultura. El We tripantu de la nació maputxe, és un renaixement natural, el terme de l'any és l'inici d'una nova vida i no la suma d'anys acumulats. L'Univers indígena és una xarxa viva per la qual circula en tot moment l'energia, i la informació sota un ordre autoregulat per la mateixa naturalesa de les coses. En el pensament indígena tot aquesta interconnectat, res està separat del tot.[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Bury, John (1986), La idea de progrés, Ed Alianza Editorial, Madrid.
  • Nisbet, Robert A. (1987), Història de la idea de progrés, Ed Gedisa.
  • Horkheimer, Max i Adorno, T. W. (1994) Dialèctica de la il·lustració, Ed, Trotta, Madrid.
  • E. P. Thompson. (1979) Tradició, revolta i consciència de classe. Estudis sobre la crisi de la societat preindustrial. Barcelona, Crítica.

Vegeu també[modifica]