Temps universal coordinat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
«UTC» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «UTC (desambiguació)».

El temps universal coordinat o UTC (Universal Time Coordinated, en anglès), també conegut com a temps civil, és la zona horària de referència respecte de la qual es calculen totes les hores corresponents a les altres zones horàries del món. És el successor del GMT (Greenwich Mean Time: temps mitjà de l'Observatori Reial de Greenwich, a Londres), encara que col·loquialment algunes vegades se l'anomena així. La nova denominació fou creada per eliminar la inclusió d'una localització específica en un estàndard internacional, així com per basar la mesura del temps en els estàndards atòmics, més que en els celestes.

A diferència del GMT, l'UTC no es defineix pel sol o els estels, sinó que es mesura per rellotges atòmics, atès que la rotació de la Terra s'alenteix, s'endarrereix respecte del temps atòmic internacional. L'UTC se sincronitza amb el dia i la nit del temps universal; se li afegeixen o resten segons intercalars a la fi de juny i de desembre. El Servei Internacional de Rotació de la Terra decideix sobre la posada en circulació dels segons intercalars, d'acord amb les seves mesures de la rotació de la Terra.

Història[modifica]

A mitjans del segle xix, el Greenwich Mean Time (GMT) s'havia establert com la primera zona horària de referència per a l'Imperi britànic i per a gran part del món, indicant la zona horària d'un dia hipotèticament mitjà basant-se en la longitud de l'Observatori de Greenwich, a Londres, però no tenia en compte les fluctuacions de la interacció entre la Terra i el Sol, i conforme apareixien eines més precises per a mesurar el temps, i es va comprendre la irregularitat del planeta i els moviments del Sol, es va entendre que calia un nou estàndard de temps internacional que es pogués modificar de tant en tant mitjançant l'ús de segments de salt. Amb aquesta necessitat de precisió del temps, va néixer l'UTC, que significa temps universal coordinat; en anglès: Coordinated Universal Time, i Temps universel coordonné en francès, es va abreujar com a UTC, com un compromís entre CUT i TUC en anglès i francès, respectivament. L'UTC es va utilitzar a partir de mitjan segle xx, però es va convertir en l'estàndard oficial de l'època mundial l'1 de gener de 1972.

El temps universal coordinat i les transmissions de freqüència arreu del món van començar l'1 de gener de 1960. L'UTC es va adoptar oficialment per primera vegada com a CCIR Recommendation 374, Standard-Frequency and Time-Signal Emissions el 1963, però l'abreviatura oficial d'UTC i el nom oficial en anglès de Coordinated Universal Time (juntament amb l'equivalent francès) no es van adoptar fins al 1967.[1]

Mecanisme[modifica]

Gairebé tots els dies de l'UTC contenen exactament 86.400 segons SI amb exactament 60 segons per minut. L'UTC es troba al voltant d'un segon de l'hora solar mitjana a 0° de longitud,[15] de manera que, com que el dia solar mitjà és una mica més llarg que 86.400 segons SI, ocasionalment l'últim minut d'un dia UTC s'ajusta per tenir 61 segons i compensar l'irregular però constant alentiment de la rotació de la Terra.[2] El segon addicional s'anomena segon intercalat. Representa el gran total de la durada addicional (uns 2 mil·lisegons cadascun) de tots els dies solars mitjans des del segon intercalat anterior. Es permet que l'últim minut d'un dia UTC contingui 59 segons per cobrir la possibilitat remota que la Terra giri més ràpid, però això encara no ha estat necessari. La durada irregular dels dies significa que els dies julians fraccionats no funcionen correctament amb UTC.

Fusos[modifica]

Mapa dels fusos horaris actuals

L'UTC és el sistema de temps emprat per molts estàndards d'internet i de la World Wide Web. Per exemple, el mateix servidor de la Viquipèdia utilitza l'UTC com a base per a la seva llista d'actualitzacions d'articles. Els territoris l'hora dels quals coincideix amb l'UTC són: Burkina Faso, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana, República de Guinea, Guinea Bissau, Islàndia, Libèria, Mali, Mauritània, Marroc, Santa Helena, São Tomé i Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Togo, Illes Fèroe, Illes Canàries, Irlanda, Portugal i el Regne Unit.

Hora central europea[modifica]

Els Països Catalans són dins l'anomenada Central European Time (també anomenada MET - Middle European Time). Com que es canvia l'hora dues vegades l'any (s'avança una hora a la primavera i s'endarrereix a la tardor), a l'estiu, el fus horari equival a l'UTC+2 (CEST), mentre que a l'hivern equival a l'UTC+1. Així, per exemple, quan a l'estiu són les 13:00 UTC, als Països Catalans són les 15:00 (UTC+2), i quan a l'hivern són les 9:00 UTC, són les 10:00 (UTC+1).

Referències[modifica]

  1. McCarthy, D. «Note on Coordinated Universal Time (CCTF/09-32)» (en anglès) p. 4, 02-06-2009. [Consulta: 3 setembre 2017].
  2. Rao, Joe. «'Leap Second' Tonight Will Cause 61-Second Minute» (en anglès). Science, 30-06-2015. [Consulta: 8 novembre 2021].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Temps universal coordinat