Tenyidor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un tenyidor és un eddifici pròxim a la platja o a un port de peix on es tenyeixen les xarxes de pesca.[1]

Vista interior del tenyidor Sa Perola

Antany calia regularment aplicar tint a les xarxes, fetes de fibra vegetal (cotó o cànem) per allargar la vida i per a camuflar-les dins de l'aigua. Habitualment, els tenyidors eren d'ús comunal o gremial. L'operació demanava molta aigua i unes peroles escalfades per un fornet.[2] L'adveniment de xarxes en fibres sintètiques com el niló van fer els tenyidors obsolets. Molts tenyidors van desaparèixer, o ser reformats per a altres funcions. L'antic tenyidor de Calella de Palafrugell, «Sa Perola» va ser transformat en ofici de turisme i centre d'interpretació d'aquest ofici antic. El tenyidor de la Platja de la Parola (Roses), construït vers 1835, va ser enderrocat el 2010.[3]

Referències[modifica]

  1. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «2.Tenyidor». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  2. Martí, Miquel «El valor del patrimoni marítim immoble: espais, edificis i infraestructures relacionats amb les activitats marítimes a la costa catalana» (pdf). Argo, revista del patrimoni i la cultura marítima, núm 4, juny 2009, pàg. 25.
  3. «Aproven tirar a terra la barraca de la Perola». El Punt, 24 desembre 2010 (2010-12-24).