Teodor II d'Alexandria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el patriarca de l'església ortodoxa grega. Si cerqueu el patriarca de l'església ortodoxa copta, vegeu «Tauadros II».
Infotaula de personaTeodor II d'Alexandria
Θεόδωρος Β΄

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(el) Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementNikolaos Horeftakis
25 novembre 1954 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Profitis Ilias (Grècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
  Patriarca Ortodox d'Alexandria
En el càrrec des de 2004
En el càrrec →
Dades personals
ReligióEsglésia Ortodoxa d'Alexandria
FormacióEscola eclesiàstica de Rizarios
Activitat
Ocupacióprevere ortodox Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióPatriarch Parthenius III of Alexandria (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolSa Divina Beatitud el Papa i el Patriarca de la gran ciutat d'Alexandria, Líbia, Pentàpolis, Etiòpia, Egipte i tota Àfrica, Pare de Pares, Pastor dels Pastors, prelat de Prelats, el tretzé dels Apòstols i jutge de la ecumene
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Teodor II (grec: Θεόδωρος Β΄, Theodoros V), nascut Nikolaos Horeftakis (grec: Νικόλαος Χορευτάκης) (25 de novembre de 1954) és el patriarca ortodox d'Alexandria i tota Àfrica. És el cap de l'Església Ortodoxa Oriental d'Àfrica i Madagascar.

Nasqué a l'illa grega de Creta en 1954, on va completar els seus estudis. Es graduà a l'escola eclesiàstica Rizarios a Atenes i es llicencià a la Facultat de Teologia de la Universitat Aristòtil de Tessalònica. També va estudiar història de l'art, literatura i filosofia a Odessa. De 1975 a 1985 va exercir com a ardiaca i canceller de la Santa Metròpolis de Lambis i Sfakion a Creta, on desenvolupà la predicació i activitats filantròpiques (albergs per a joves necessitats, etc.). De 1985 a 1990 va exercir d'exarca patriarcal a la URSS, amb seu a la ciutat ucraïnesa d'Odessa, durant el mandat dels patriarques Nicolau VI i Parteni III.

Teodor establí l'Institut de Cultura Hel·lènica i l'etèria Museu Philiki amb 600 nens, on se'ls ensenyava un profund coneixement del grec. En 1990 va ser ordenat bisbe de Cirene i va ser nomenat Representant del Patriarca Parteni a Atenes (1990-1997). Acompanyà al Patriarca Parteni en els seus viatges per Àfrica i en moltes conferències internacionals, interreligioses i teològiques.

En 1997 va ser nomenat vicari patriarcal d'Alexandria pel patriarca Pere VII perquè l'ajudés al començament de la seva patriarcat, i després de deu mesos va ser triat metropolità de Camerun. Va desenvolupar gran mesura l'activitat missionera. Va construir esglésies, escoles i hospitals, ajudant a molts africans i grecs locals. En 2002 va ser traslladat a la Santa Metròpolis de Zimbabwe, on va establir quatre centres missioners a Harare, un centre cultural hel·lènic per a 400 persones, dos grans centres de missioners a Malawi, amb un hospital, escoles tècniques i escoles infantils. Ajudat pel Parlament grec va renovar la Plaça Hel·lènica (escola-església-rectoria) a Beira, Moçambic. Va fundar esglésies i va contribuir a la creació de les comunitats hel·lèniques de Botswana i Angola.

Arran de la mort del patriarca Petros i altres bisbes en un accident d'helicòpter al mar Egeu, Teodor fou elegit per unanimitat el 9 d'octubre de 2004 pel Sínode del Tron com a Patriarca d'Alexandria. La cerimònia d'entronització tenir lloc a la Catedral de l'Anunciació d'Alexandria, el diumenge 24 d'octubre de 2004, en presència dels representants religiosos i civils destacats i una gran quantitat de fidels.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teodor II d'Alexandria