Teorema de Bohr-Mollerup

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En l'anàlisi matemàtica, el teorema de Bohr-Mollerup és un teorema anomenat així pels matemàtics danesos Harald Bohr i Johannes Mollerup, que el van demostrar en 1922.[1] El teorema caracteritza la funció gamma, definida per a x > 0 per

com l'única funció f  en l'interval x > 0 que alhora cumpleix les següents tres propietats:

  • és una funció convexa. (O sigui, és logarítmicament convexa).

Un tractament elegant d'aquest teorema es pot trobar en el llibre d'Emil Artin «The Gama Function», el qual ha estat reeditat per l'AMS en una col·lecció d'escrits d'Artin.

Com a dada curiosa, el teorema va ser publicat per primera vegada en un llibre d'anàlisi complexa pensant Bohr i Mollerup que ja havia estat demostrat prèviament.

Enunciat[modifica]

és l'única funció que satisfà amb convexa i també amb .

Demostració[modifica]

Sigui una funció amb les propietats s'ha exposat anteriorment: , és una funció convexa, i .

De podem dir que

El propòsit d'haver fet que és garantir que la propietat ens porti de tornada al factorial dels nombres enters, per la qual cosa es pot concloure que si i si existeix sempre.

Gràcies a la relació escrita per , podem entendre completament el comportament de per , i podem entendre el comportament de per a tots els valors reals de .

El pendent del segment lineal que uneix els dos punts i , que denotem amb , és estrictament creixent per a una funció convexa . Atès que vam imposar que és convexa, sabem que

L'última línia és una gran declaració. En particular, és cert per a tots els valors de . Això significa que no és més gran que el membre de la dreta per a cada opció de i, de la mateixa manera, no és més petit que el membre de l'esquerra de cada altra opció de . Cada desigualtat no està relacionada amb l'altra i es pot interpretar com una afirmació independent. A causa d'això, tenim la llibertat de triar diferents valors de per al membre de la dreta i el membre de l'esquerra. En particular, si deixem per al membre dret i seleccionem pel de l'esquerra, tenim:

A partir d'aquesta última fila és evident que està delimitant una funció entre dues expressions, una tècnica comuna en l'anàlisi per demostrar diverses coses, com l'existència d'un límit, o una convergència.

Sigui :

per la qual cosa la banda esquerra de l'última desigualtat tendeix a ser igual al costat dret, quan vas al límit, i

representa la delimitació de tots dos membres. Això només pot significar que

En el context d'aquesta demostració, això vol dir que

posseeix les tres propietats especificades, que pertanyen a . A més, la demostració proporciona una expressió específica per .

La part final d'aquesta demostració és que cal recordar que el límit d'una seqüència és única. Això vol dir que, per a cada opció de , només un nombre possible pot existir. Per tant, hi ha una altra funció amb totes les propietats assignades a .

Només queda demostrar que té sentit per a tots per al qual

existeix. El problema és que la nostra primera doble desigualtat

va ser construït amb la restricció . Si , llavors el fet que és estrictament creixent asseguraria que, contradient la desigualtat sobre la qual es construeix tota la manifestació. No obstant això, s'observa que

i això mostra com allargar a tots els valors de per als que es defineix el límit.

Referències[modifica]

  1. (danès) H. Bohr et J. Mollerup, Lærebog i matematisk Analyse, vol.3, Jul. Gjellerups Forlag, Copenhagen, 1922, p. 149-164.

Bibliografia[modifica]