Teoria de la decisió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La teoria de la decisió en economia, psicologia, filosofia, matemàtica, i estadística es preocupa de la identificació del valor, la incertesa i altres temes rellevants en una presa de decisió donada, la seva racionalitat i la seva resultant decisió òptima. Està estretament relacionada amb el camp de la teoria dels jocs.

Gran part de la teoria de la decisió és normativa o prescriptiva, és a dir, es preocupa d'identificar la millor decisió a prendre, assumint una decisió ideal completament informada que permeti ser computada acuradament i completament racional. L'aplicació pràctica de l'aproximació prescriptiva es diu anàlisi de la decisió. Les eines del programari exhaustiu i sistemàtic s'anomenen sistemes de suport a la informació (decision support systems).

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Akerlof, George A., Yellen, Janet L. «Rational Models of Irrational Behavior». The American Economic Review, 77, 2, maig 1987, pàg. 137–142.
  • Anand, Paul. Foundations of Rational Choice Under Risk. Oxford: Oxford University Press, 1993. ISBN 0198233035.  (an overview of the philosophical foundations of key mathematical axioms in subjective expected utility theory – mainly normative)
  • Arthur, W. Brian «Designing Economic Agents that Act like Human Agents: A Behavioral Approach to Bounded Rationality». The American Economic Review, 81, 2, maig 1991, pàg. 353–9.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teoria de la decisió