Termes anatòmics del moviment

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El procés de moviment, es descriu usant termes anatòmics específics. Inclou el moviment dels òrgans, articulacions, extremitats, i les seccions específiques del cos. La terminologia utilitzada descriu aquest moviment d'acord amb la seva direcció pel que fa a la posició anatòmica de les articulacions. Els anatomistes utilitzen un conjunt unificat de termes per descriure la majoria dels moviments, encara que altres termes, més especialitzats, són necessaris per a descriure la singularitat d'alguns moviments com els de les mans, els peus i els ulls.

En general, el moviment es classifica en referència al pla anatòmic. La flexió i l'extensió són exemples de moviments angulars, en què els dos eixos d'una articulació acosten o allunyen els extrems. El moviment de rotació pot ocórrer en altres articulacions, per exemple l'espatlla, i es descriuen com a intern o extern. Altres termes, com ara l'elevació i la depressió, es refereixen al moviment per sobre o per sota del pla horitzontal. Molts termes anatòmics deriven de termes llatins amb el mateix significat.

Moviments generals[modifica]

Aquests són termes generals que es poden utilitzar per descriure la majoria dels moviments que el cos produeix. La majoria dels termes en tenen un d'oposat, i així es tracten de dos en dos.[1]

Flexió i extensió[modifica]

El moviment de flexió-extensió es fa al voltant de l'eix transversal (dreta-esquerra) i sobre un pla sagital.

 • Flexió → disminució de l'angle entre dos ossos o zones.
 • Extensió → augment de l'angle entre dos ossos o zones. A vegades, una hiperextensió pot provocar traumatismes.

En l'extremitat superior, els músculs flexors són anteriors i els extensors són posteriors. En canvi, en l'extremitat inferior, els músculs flexors són posteriors i els extensors són anteriors.

Abducció i adducció[modifica]

El moviment d'abducció-adducció (ABD-ADD) es fan al voltant de l'eix antero-posterior i sobre un pla frontal (en les mans i els peus, l'eix del mig passa a estar en el dit cor):

 • Abducció → separació de l'eix del mig (referit al cos, mà o bé peu).
 • Adducció → aproximació a l'eix del mig.

Elevació i depressió[modifica]

 • ElevacióDepressió → Passa a l'esquena. Elevar significa pujar l'esquena cap amunt i la depressió significa baixar l'esquena cap a baix.

Rotació[modifica]

El moviment de rotació es fa al voltant de l'eix vertical i sobre un pla transversal:

 • Rotació interna → s'apropa al centre del cos.
 • Rotació externa → S'allunya del centre del cos.

Altres[modifica]

Però existeixen altres moviments, típics de les articulacions concretes, com ara:

 • PronacióSupinació → Ho fa l'avantbraç i la o el peu. La pronació consisteix a moure el palmell de la mà cap a baix i la supinació és moure el palmell de la mà cap amunt. La pronació és el moviment de rotació del peu en caminar o córrer. Normalment, el contacte es fa amb el taló o la part exterior posterior del peu i el peu gira fins a la propulsió que es fa amb el dit gros o la part interior anterior del peu. Les persones amb peus plans i d'altres tenen tendència a fer una pronació excessiva i això pot produir a la llarga lesions als genolls, tendinitis d'Aquil·les i fasciïtis plantar. Aquestes persones han de fer servir sabates amb control de pronació per a evitar lesions. La pronació també es pot referir al moviment de l'avantbraç.
 • InversióEversió → Passa al peu. L'eversió és quan la planta del peu mira cap a fora i la inversió és quan la planta del peu mira cap endins.
 • Flexió dorsalFlexió plantar → Passa al peu. La flexió plantar és flexionar el peu per posar-te de “puntetes”. En canvi, la flexió dorsal és flexionar el peu cap amunt com si els dits del peu senyalessin cap amunt.
 • AnteversióRetroversió → És quan els òrgans o estructures es recolzen en el seu eix transversal, s'inclinen cap endavant (anteversió) o cap enrere (retroversió).
 • AntepulsióRetropulsió → Passa en un pla sagital. És la projecció cap endavant (antepulsió) o cap enrere (retropulsió). És típica de l'espatlla.
 • ProtusióRetrusió → Passa en la mandíbula. La protusió és el moviment de moure la mandíbula cap endavant i la retrusió és moure la mandíbula cap endins.
 • Inclinació → Passa al tronc. Inclinar cap a un costat significa moure el tronc cap a un costat (la part inferior del tronc es queda quieta).
 • Circumducció → Ho fan les articulacions amb superfície esfèrica. És la suma de tots els moviments i de tots els plans. La més característica és el glen humeral.
 • OposicióReposició → passa en la mà. L'oposició és apropar el dit gros als altres dits i la reposició és tornar a la posició anatòmica.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Termes anatòmics del moviment
 1. «Anatomy & Physiology». Openstax college at Connexions. [Consulta: 16 novembre 2013].