Termociclador

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Termociclador

Un termociclador, màquina de PCR o reciclador tèrmic de PCR, és una màquina usada en biologia molecular que permet realitzar de forma automàtica i programada els cicles de temperatures necessaris per a una reacció en cadena de la polimerasa d'amplificació d'ADN o per a reaccions de seqüència amb el mètode de Sanger.

Essencialment l'aparell conté una petita cambra on la temperatura és controlada de forma precisa per una resistència que és transmesa en un bloc metàl·lic que actua com a gradeta per als tubs Eppendorf que contenen la mescla preparada per a la reacció. El bloc permet l'esclafament i el refredament en rangs de temperatura de 4 °C a 96 °C. La tapa usualment resta en contacte amb els taps dels eppendorfs i s'escalfa per tal d'evitar la condensació d'aigua als taps en les etapes de refredament. Quan es produeix aquesta condensació provoca una variació considerable de les concentracions dels components de la mescla de reacció, ja que aquests volums de reacció acostumen a ser de l'ordre de microlitres.

Els models recents de la màquina, dotada d'un processador electrònic, permeten enregistrar programes d'execució que regulen els temps i temperatures de cada cicle i les fases inicials i finals. Els models actuals requereixen l'ús d'ADN polimerasa termoestables com la Taq pol.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Termociclador Modifica l'enllaç a Wikidata