Termogènesi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La termogènesi és aquell procés mitjançant el qual els organismes produeixen calor. L'exercici i el metabolisme en general són font de calor però, quan les condicions ambientals són prou adverses, són necessaris altres mecanismes per a mantenir la temperatura corporal. Els animals poden generar calor per tremolor, contraccions musculars involuntàries o mitjançant la termogènesi no associada a tremolor, també anomenada termogènesi adaptativa.

La termogènesi adaptativa té lloc al teixit adipós marró present en humans infants i en mamífers hibernants. En aquest procés substàncies com els àcids grassos lliures (derivats de triacilglicèrids) activen la proteïna desacobladora mitocondrial 1 (UCP1 o termogenina) que permet l'entrada de H+ a la matriu mitocondrial de manera independent de l'ATP sintasa. Aquest fet desacobla la fosforilació oxidativa de la cadena respiratòria dissipant l'energia protomotriu en forma de calor en detriment de la producció d'ATP a partir d'ADP.

La termogènesi no és exclusiva del regne animal, ja que existeixen també certes plantes amb capacitat de produir calor (plantes termogèniques). Aquestes plantes tenen la capacitat d'elevar la seva temperatura per sobre de la de l'aire circumdant. La calor es genera també per termogènesi al mitocondri, on intervenen entre altres, proteïnes de desacoblament similars a les descrites en els mamífers.