Terra agrícola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La terra agrícola (en anglès:Agricultural land o agricultural area) identifica la terra adequada per a la producció agrícola, tant de cultius com de ramaderia. La classificació estàndard usada per la FAO divideix la terra agrícola en els següents components,[1][2] amb la superfície mundial respectiva per a 2009:[3][4]

  • Terra llaurable (13.812.040 km²) - la terra sota conreus anuals, com els cereals, cotó i d'altres; també inclou la terra deixada temporalment en guaret.
  • Cultius permanents (1.484.087 km²) - vergers i vinyes (p.e. plantacions de fruiters).
  • Pastues permanents (33.556.943 km²) - superfícies de prats i pastures usades per la ramaderia.

Els dos primers components — terra llaurable i terra de cultius permanents — constitueix l'anomenada terra cultivable.

Depenent de l'ús o no d'irrigació artificial, la terra agrícola es divideix en terra de regadiu i terra de secà.

La terra agrícola constitueix només una part del territori d'un país, el qual a més inclou zones no adequades per l'agricultura com els boscos, les lates muntanyes i les masses d'aigües interiors.

La terra agrícola cobreix aproximadament un 33% de la superfície de terres emergides de la Terra, mentre que la terra llaurable representa menys d'un terç de la superfície agrícola (9,3% de les terres emergides del món).

Referències[modifica]

  1. Definition of agricultural land in FAOSTAT Glossary (clique en la lletra "A" per la definició d'"Agricultural area").
  2. Definition of agricultural land in OECD Glossary of Statistical Terms.
  3. FAOSTAT data on land use
  4. WDI –World Development Indicators online database Arxivat 2010-04-08 at the Library of Congress, retrieved on July 18, 2008 (may require subscription for access; print edition Arxivat 2013-12-16 at the Library of Congress from the World Bank).