Terra de Wilkes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaTerra de Wilkes
Imatge
TipusRegió geogràfica Modifica el valor a Wikidata
EpònimCharles Wilkes Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentAntàrtida Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaRegió Antàrtica Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 69° S, 120° E / 69°S,120°E / -69; 120
Limita ambTerra de Victòria
American Highland Modifica el valor a Wikidata
La base australiana Casey, a la terra de Wilkes
Localització de Wilkes Land (vermell), territori antàrtic australià a l'Antàrtida

La Terra de Wilkes és un gran districte de terra a l'est de l'Antàrtida, reclamat formalment per Austràlia com a part del territori antàrtic australià, tot i que la validesa d'aquesta reclamació s'ha fet durant el període d'operació del Tractat de l'Antàrtida, del qual Austràlia és signatària.

Nom[modifica]

Rep el seu nom del tinent Charles Wilkes, comandant de l' expedició exploradora dels Estats Units

Rep el nom del tinent Charles Wilkes (més tard un contraalmirall), l'explorador nord-americà que va comandar l'⁣expedició d'exploració dels Estats Units de 1838–42. El nom és en reconeixement al descobriment de Wilkes del marge continental a una distància de 2.400 km (1.500 milles) de costa, proporcionant així una prova substancial que l'Antàrtida és un continent.[1] Aquesta definició d'extensió exclou l'àrea a l'est de 142°02' E, George V Land, que va ser albirat per Wilkes però que en expedicions posteriors s'ha demostrat que es trobava més al sud que les posicions originalment assignades per ell.

Geologia[modifica]

El 2006, un equip d'investigadors liderat per Ralph von Frese i Laramie Potts va utilitzar mesures de gravetat dels satèl·lits GRACE de la NASA per descobrir el cràter Wilkes Land de 300 milles d'ample, que probablement es va formar fa uns 250 milions d'anys.[2]

En la cultura popular[modifica]

Wilkes Land apareix de manera destacada a la pel·lícula de 1998 The X-Files. Fox Mulder viatja a l'Antàrtida per salvar la seva parella Dana Scully, que està retinguda allà contra la seva voluntat. En el procés, descobreixen un enorme laboratori secret sota la superfície dirigit per l'⁣home que fuma.

Referències[modifica]

  1. Stanton, William. The Great United States Exploring Expedition. Berkeley: University of California Press, 1975, p. 175. ISBN 0520025571. 
  2. Gorder, Pam Frost. «Big Bang in Antarctica — Killer Crater Found Under Ice». Research News, 01-06-2006.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Terra de Wilkes