Terra franca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Camp amb terra franca

La terra franca (en francès i anglès: Loam) és el sòl agrícola compost de sorra, llim, i argila en concentració física relativament equilibrada (un 40-40-20% respectivament).[1] La terra franca generalment conté més nutrients i humus que els sòls sorrencs, l'aigua té una millor infiltració i drenatge que els sols on predomina el llim i són més fàcils de llaurar que els sòls argilosos. La terra franca reté millor la humitat del sòl.

Es considera que la terra franca és la ideal per la jardineria i l'agricultura.[2] Hi ha molts tipus diferents de terra franca, cadascun d'ells amb característiques lleugerament diferents.

Segons les diferents proporcions de sorra, llim i argila hi ha terres franques diferenciades: franco-arenosa, franco-llimosa, franco-argilosa, franco-sorrenca-argilosa, franco-llimosa-argilosa i franca.[1] Els sòls francs poden perdre la seva estructura adequada si es compacten (per exemple pel pas repetit de maquinària pesant), perden o esgoten la seva matèria orgànica o la fracció argila es dispersa.

La terra franca s'ha fet servir tradicionalment en la construcció de les parets de les cases combinada amb palla o altres materials.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Kaufmann, Robert K.; Cutler J. Cleveland. Environmental Science. McGraw-Hill, 2008, p. 318–319. ISBN 0-07-298429-5. 
  2. B. Rosie Lerner, Purdue University Consumer Horticulture, 01-06-00, "What is Loam?", 03-22-11
  3. Gerhard Koch, ["http://www.tbe-euro.com/downloads/SustainableBuildingConference-Austria1.pdf Arxivat 2011-07-16 a Wayback Machine. Loam Construction"], 03-22-11

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Terra franca