Terrence Kaufman

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaTerrence Kaufman
Biografia
Naixement1937 (82/83 anys)
FormacióUniversitat de Califòrnia a Berkeley
Activitat
OcupacióLingüista i antropòleg
OcupadorUniversitat de Pittsburgh
Modifica les dades a Wikidata

Terrence Kaufman és un lingüista estatunidenc especialitzat en la documentació de les llengües no escrites, lexicografia, lingüística històrica de Mesoamèrica i fenómens pel contacte de llengües. Actualment és professor al departament d'antropologia a la Universitat de Pittsburgh.

Carrera acadèmica[modifica]

Kaufman va rebre el seu doctorat en Lingüística de la Universitat de Califòrnia a Berkeley el 1963. Kaufman ha produït estudis descriptius i comparatius històrica de les famílies lingüístiques maies, sioux, Hoka, uto-asteques, mixe-zoque i otomang.

Probablement a causa del seu enfocament en la recopilació de la documentació empírica de les llengües no escrites a través de treball de camp i la formació de lingüistes nadius, la llista de les publicacions de Kaufman és menys extensa que la d'altres estudiosos de la matèria. No obstant això, en molts dels seus articles sovint ha estat coautor amb altres estudiosos com Lyle Campbell, Sarah Thomason i John Justeson, a qui ha influenciat sobremanera.

En un document de 1976 en coautoria amb Lyle Campbell va avançar una teoria que els Olmeca parlaven una llengua mixe-zoque basant-se en la presència substancial dels primers préstecs mixe-zoque en moltes llengües mesoamericanes, en particular en dominis semàntics d'importància cultural específica. Aquesta teoria ha arribat a ser àmpliament acceptada, i és sovint citat com gairebé un fet. Juntament amb Lyle Campbell i Thomas Smith-Stark, Kaufman va dur a terme una investigació publicada a Language (1986) que va donar lloc al reconeixement de Mesoamérica com a àrea lingüística.

En 'Language contact, creolization, and genetic linguistics (1988), en coautoria amb Sarah Thomason, els autors van ser els primers a establir un marc teòric sòlid per a la comprensió dels processos de canvi lingüístic per contacte induït. La genealogia proposada de Kaufman de les llengües indígenes d'Amèrica del Sud (Kaufman 1990), que s'erigeix com la classificació més rigorosa i ben fonamentada del seu tipus, serveix com a base per a la classificació presentada per Lyle Campbell en la seva autoritat "American Indian Languages" (Campbell 1996).

Juntament amb John Justeson, va afirmar haver desxifrat amb èxit l'escriptura istmenya o epi-olmeca (Justeson i Kaufman 1993). Aquesta afirmació no ha trobat l'acceptació general en la comunitat científica en general, i ha estat rotundament rebutjada per Michael D. Coe i Stephen D. Houston (Houston i Coe 2004). Kaufman es troba immers en el "Projecte per a la Documentació de les Llengües de Mesoamérica" o PDLMA, centrat en la recopilació de dades lingüístiques estandarditzats de les llengües poc documentades de Mesoamèrica.

Bibliografia selecta[modifica]

Articles[modifica]

 • Campbell, Lyle, and Terrence Kaufman. 1976. "A Linguistic Look at the Olmec." American Antiquity 41(1):80-89.
 • Campbell, Lyle, and Terrence Kaufman. 1981. "On Mesoamerican linguistics." American Anthropologist 82:850-857.
 • Campbell, Lyle, Terrence Kaufman and Thomas C. Smith-Stark. "Meso-America as a Linguistic Area", Language Vol. 62, No. 3 (Sep., 1986), pp. 530–570.
 • Campbell, Lyle, Terrence Kaufman, "Mayan Linguistics: Where are we Now?" Annual Review of Anthropology, Vol. 14, 1985 (1985), pp. 187–198.
 • Justeson, John, and Terrence Kaufman. 1993. "A decipherment of epi-Olmec hieroglyphic writing". Science 259:1703-1711.
 • Kaufman, Terrence. 1976. "Archaeological and Linguistic Correlations in Mayaland and Associated Areas of Meso-America" World Archaeology, Vol. 8, No. 1, Archaeology and Linguistics (Jun., 1976), pp. 101–118
 • Kaufman, Terrence. 1988. "A Research Program for Reconstructing Proto-Hokan: First Gropings." In Scott DeLancey, ed. Papers from the 1988 Hokan–Penutian Languages Workshop, pp. 50–168. Eugene, Oregon: Department of Linguistics, University of Oregon. (University of Oregon Papers in Linguistics. Publications of the Center for Amerindian Linguistics and Ethnography 1.)
 • Kaufman, Terrence. 1990. "Language History in South America: What we know and how to know more." In Doris L. Payne, ed. Amazonian Linguistics, pp. 13–74. Austin: University of Texas Press.

Llibres[modifica]

 • Justeson, John, William Norman, Lyle Campbell, and Terrence Kaufman. The Foreign Impact on Lowland Mayan Language and Script. Middle American Research Institute Publication 53.
 • Kaufman, Terrence (1972). El Proto-Tzeltal-Tzotzil. Fonología comparada y diccionario reconstruido. México, UNAM.
 • Thomason, Sarah G., and Terrence Kaufman (1988). Language contact, creolization, and genetic linguistics. Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-07893-4.

Referències[modifica]