Terres baixes de la conca de la mar Negra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaTerres baixes de la conca de la mar Negra

Localització
Map
 47° N, 33° E / 47°N,33°E / 47; 33
Geografia
Part de

Les terres baixes de la conca del Mar Negre estan marcades amb el color verd

Les terres baixes de la conca de la mar Negra o la depressió de la mar Negra són les terres baixes del sud d'Ucraïna i Moldàvia que formen part de la Plana europea oriental. És un pla inclinat lleugerament cap al sud de la plana adjacent a les mars Negra i d'Azov. La depressió de la mar Negra està situada entre la delta del riu Danubi a l'oest i el riu Kalmius a l'est. Les altures van des de -5 m (a prop de l'estuari de Kuiàlnik) fins a 1502 m, amb una mitjana de 90 a 150 m.

Les Terres Baixes de la conca de la Mar Negra estan compostes de sediments marins del Paleogen i Neogen (pedra calcària, sorra, argila) coberta de loess.

Les planes són travessades (amb una sèrie de terrasses) per les amples valls dels rius Dnièper, Buh Meridional, i Dnièster entre d'altres. La costa és majoritàriament escarpada i sovint es produeixen esllavissades de terra. A prop del mar hi ha molts límans profunds, com ara el Dnièper, Dnièster, i altres que sobresurten en el mar.

Predominen paisatges esteparis amb txernozioms i sòls de color castany fosc. La majoria de les estepes són llaurades i s'utilitzen com a terres agrícoles.

Notes i referències[modifica]