Testament

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Testament hològraf)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Imatge del testament d'Isabel la Catòlica

El testament (del llatí testatio mentis, que significa "testimoniatge de la voluntat") és l'acte jurídic pel qual una persona disposa per a després de la seva mort de tots els seus béns o de part d'ells. Quan una persona mor sense deixar testament es diu que ha mort abintestat o intestada. Si bé generalment el testament és un acte jurídic en el qual es fa una disposició de béns, cal reconèixer que existeixen declaracions de voluntat que no consisteixen en això i que poden ser matèria d'un testament.

« "El testament és un acte més o menys solemne, que una persona disposa del tot o per una banda dels seus béns perquè tingui ple efecte després dels seus dies, conservant la facultat de revocar les disposicions contingudes en ell, mentre viva." »
— Art. 999 - Codi Civil

El patrimoni comprèn tots els béns, drets i obligacions d'una persona, que no s'extingeixin per la seva mort. El testador pot disposar dels seus béns per herència, a títol universal; o per llegat, a títol particular. Poden testar tots aquells que tenen capacitat d'obrar i la llei no els hi prohibeixi expressament.

Tipus de testaments[modifica | modifica el codi]

 • Testament ordinari o pagànic.
  • Testament hològraf: és l'escrit completament, datat i signat de la mà del testador. Solen exigir-se certes formalitats com l'absència de ratllades al llarg de tot el text per a salvaguardar la seva integritat. El mot prové del grec olos i grafos que significa escrit sencer. El testament ha d'expressar el lloc i dia de l'atorgament i s'ha de signar. És un document privat. Per convertir-lo en document públic caldrà la seva protocol·lització pel jutjat abans de quatre anys de la mort del testador. Està regulat en el Codi Civil de Catalunya Llibre Quart, Títol II, Capítol I, Secció tercera.[cal citació]
  • Testament obert o públic: és el que elabora el notari després d'haver entrat en coneixement de la voluntat del testador.
  • Testament tancat o secret: és el que s'escriu pel testador o una altra persona de la seva confiança i es presenta tancat al notari amb un cert nombre de testimonis.
 • Testament especial o privilegiat
  • Testament en ocasió de calamitat pública.
  • Testament marítim o aeronàutic.
  • Testament militar o assimilat: és el qual fan les persones que gaudeixen del fur militar, manifestant la seva última voluntat, sense subjecció a les formalitats del testament ordinari.

El Testament de Carnaval[modifica | modifica el codi]

El Rei Carnestoltes i la Reina Concubina deixen el seu llegat amb aquest document. Per exemple, són molt destacats els testaments dels Carnestoltes de Vilanova i la Geltrú i Sitges, mentre que el de la Concubina és notablement significat en la seva edició a Tarragona.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Testament Modifica l'enllaç a Wikidata