Text predictiu

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El text predictiu és un tipus de text que té com a funció predir, anunciar allò que ha de succeir en un futur per conjectura, per intuïció o per do considerat profètic. Hi ha textos predictius orals, que apareixen en programes radiofònics o televisius i textos predictius escrits. En tots dos casos, els més freqüents són la previsió meteorològica i els horòscops, però també hi ha informes predictius sobre el comportament de l'economia, la possibilitat de moviments sísmics o d'erupció de volcans, el canvi climàtic... lligats tots a investigacions científiques, que els mitjans de comunicació divulguen de tant en tant.

Recursos lingüístics[modifica]

Quant a les formes verbals, en aquest tipus de text hi predomina el futur tant simple com compost (Demà plourà; l'any que ve hauré acabat la carrera), acompanyat d'altres expressions:

  • Expressions de condició ( si, posat que, en cas que, a condició que),
  • Expressions de possibilitat (és possible que (+present subjuntiu); possiblement (+futur); pot ser que (+present de subjuntiu), tal vegada, si Déu vol)
  • Expressions de probabilitat (deure(futur)+infinitiu; és probable que, probablement, segurament...)

Hi ha també altres temps verbals que aporten matisos diferents de significat al text predictiu, com ara el temps condicional ( Si deixessis de fumar, et trobaries més bé) o el mode subjuntiu (M'agradaria que fos pilot), que serveixen per expressar un futur hipotètic.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • BADIA, J. [et al.] Nivell C llengua catalana. Barcelona : Edicions Castellnou S.L. 1996.
  • BORDONS, G. [et al.] Trèvol text 1. Barcelona: Editorial Empúries i Publicacions Universitat de Barcelona, 1988.
  • BORDONS, G. [et al.] Trèvol text 2. Barcelona: Editorial Empúries i Publicacions Universitat de Barcelona, 1990.
  • MERÁS, J. 35 7746247486 - El Petit Príncep text predictiu T9 per llegir amb el telèfon mòbil, Javier Merás ed, Buenos Aires, 2010. [1]