French Connection

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: The French Connection (pel·lícula))
Infotaula de pel·lículaFrench Connection
The French Connection Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióWilliam Friedkin Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPhilip D'Antoni Modifica el valor a Wikidata
GuióErnest Tidyman, Robin Moore i Howard Hawks Modifica el valor a Wikidata
MúsicaDon Ellis Modifica el valor a Wikidata
FotografiaOwen Roizman Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeGerald B. Greenberg Modifica el valor a Wikidata
Productora20th Century Studios Modifica el valor a Wikidata
Distribuïdor20th Century Studios i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena7 octubre 1971 Modifica el valor a Wikidata
Durada104 min i 106 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeMarsella i Nova York Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost1.800.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació51.700.000 $ (Estats Units d'Amèrica)
75.000.000 $ (mundial) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enFrench Connection Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema de ficció criminal, cinema d'acció, cinema policíac de suspens, pel·lícula basada en un llibre i drama Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova York, Brooklyn i Marsella Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0067116 Filmaffinity: 587161 Allocine: 4423 Rottentomatoes: m/french_connection Letterboxd: the-french-connection Mojo: frenchconnection Allmovie: v18617 TCM: 75646 Metacritic: movie/the-french-connection-1971 TV.com: movies/the-french-connection AFI: 53919 TMDB.org: 1051 Modifica el valor a Wikidata

French connection[1] (títol original en anglès: The French Connection) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per William Friedkin, estrenada el 1971 i doblada al català.[1]

Argument[modifica]

Dos policies de narcòtics, Doyle i Russo, tenen la intuïció que un gran lliurament de droga està a punt d'arribar a Brooklyn. Vigilant Sal Boca, un petit truà italià, arriben a sospitar d'un francès arribat de Marsella, Alain Charnier, de ser al capdavant de l'operació.[2]

Repartiment[modifica]

Rodatge[modifica]

El rodatge de la pel·lícula es va fer entre el desembre de 1970 i el febrer de 1971. D'Antoni volia que el film tingués una persecució més sonada encara, que la de Bullitt. Va ser la part més complexa del rodatge. Durant cinc setmanes es va rodar la seqüència en què Hackman persegueix en cotxe un tren del metro de Nova York. A part de l'actor, es van necessitar cinc especialistes.

Premis i nominacions[cal citació][modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Continuació[modifica]

La pel·lícula va donar lloc a una continuació: French Connection 2 realitzada per John Frankenheimer el 1975. Gene Hackman i Fernando Rey hi van reprendre cadascun el seu paper.

Anàlisi[modifica]

Inspirat en fets reals i en la història de Jacques Angelvin, la pel·lícula French Connection es caracteritza per una voluntat del seu realitzador, William Friedkin, d'ensenyar el desenvolupament de la investigació, tal com es va produir realment. És aquesta recerca de realisme el que fa original la pel·lícula i el seu aspecte documental. Nombroses escenes van ser rodades càmera a l'espatlla, en decorats naturals i a la llum del dia.

Contràriament a la de la pel·lícula Bullitt amb Steve McQueen, estrenada tres anys abans, l'escena de la persecució entre Jimmy Doyle i el malfactor no segueix un model de precisió on els esdeveniments s'encadenen de manera mil·limètrica. Destaca una quasi-improvisació, filmada per William Friedkin trobant-se al cotxe de Gene Hackman durant l'escena. Negligint els riscs, el realitzador ha fet córrer un greu perill al seu actor principal, ja que moltes vegades, el seu cotxe xocarà amb altres vehicles, cosa que no havia estat prevista, però que serà conservat en el muntatge final de la pel·lícula. A part de l'escena de la persecució, la majoria de les altres escenes de la pel·lícula han estat filmades segons els testimonis i els records dels policies Eddie Egan i Sonny Grosso. Per exemple, a la vigilància de Charnier, aquest últim es creua amb Grosso a l'entrada d'un hotel. A Grosso li falta poc per desemmascarar-se. Aquesta escena, per improbable que pugui semblar, va tenir lloc realment.

Friedkin, apartant les convencions holywoodenques, sobretot per les tècniques de rodatge, no ha tingut cap altra intenció que contar a l'espectador la verdadera història que va conduir els policies Eddie Egan i Sonny Grosso a desmantellar una de les més importants trames del tràfic de drogues als Estats Units.

Per sorprenent que pugui semblar, el missatge principal d'aquesta pel·lícula és shakespearià. Les psicologies són invertides: El traficant Alain Charnier és amanerat, ben vestit, menja en un restaurant de nivell mentre Jimmy Doyle, anomenat Popeye, encès policia, es gela en un amagatall menjant la seva hamburguesa que frega un vestit gastat per llargs anys de servei.

Inspirat en un fet real (Un cèlebre presentador de televisió francesa dels anys seixanta Jacques Angelvin que va estar implicat en el tràfic de drogues), French connection és una pel·lícula sobre el mal que evoluciona en una megàpolis gegantina, on tot és permès, ja sigui en un camp o en l'altre. L'escena de la persecució pel metro aeri és gairebé apocalíptica pel seu costat desconnectat de tot principi.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 esadir.cat. French connection. esadir.cat. 
  2. «The French connection». The New York Times.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «The 44th Academy Awards» (en anglès). Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. [Consulta: 20 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]