The Muppet Show

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióThe Muppet Show
Modifica el valor a Wikidata
Gèneretelecomèdia, titelles, comèdia, comèdia, comèdia d'esquetxos, esquetx, varietats i imatge real Modifica el valor a Wikidata
Organització de les càmeresmúltiples càmeres Modifica el valor a Wikidata
CreadorJim Henson Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productoraATV (en) Tradueix, France Régions 3, Radiotelevisió Espanyola, The Jim Henson Company i CBS News and Stations Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica, Regne Unit, França i Espanya Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalIndependent Television, France Régions 3 i Radiotelevisió Espanyola Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols30 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi5 setembre 1976 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi15 març 1981 i 23 maig 1981 Modifica el valor a Wikidata
Temporades5 Modifica el valor a Wikidata
Episodis122 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of The Muppet Show episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialmuppets.go.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0074028 Allocine: 782 Metacritic: tv/the-muppet-show TV.com: shows/the-muppet-show TMDB.org: 4459 Modifica el valor a Wikidata

The Muppet Show és un programa de televisió produït pel titellaire estatunidenc Jim Henson, i protagonitzat per The Muppets. Després de dos episodis pilot, el 1974 i el 1975, el show es realitzà durant 5 temporades, iniciant-se el 1976. Tenia un format d'espectacle de varietats amb números de cançó i ball d'estil de vodevil o de music hall, i els intermedis entre les escenes com a part del show. La granota Kermit era el presentador que intentava mantenir el control de la resta de personatges dels Muppets, així com intentar que el convidat estrella del show estigués content.[1]

El show era conegut pel seu slapstick físic, la seva comèdia absurda i les paròdies.[2] Cada episodi tenia un convidat humà; i a mesura que el programa es feia cada vegada més popular, molts famosos volien actuar amb els Muppets tant a televisió com al cinema: al final, van aparèixer prop d'un centenar d'estrelles convidades.

Diversos dels titellaires també treballaven a Barri Sèsam. Entre els titellaires que van treballar trobem al mateix Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz, Steve Whitmire, Louise Gold, Kathryn Mullen, Karen Prell, Brian Muehl, Eren Ozker i John Lovelady. Jerry Juhl i Jack Burnseren dos dels guionistes del show.

El programa[modifica]

La seqüència inicial[modifica]

"The Muppet Show Theme" (creada per Henson i Sam Pottle en 1976)[3] sonava a l'inici i al final de cada episodi de "The Muppet Show". Tot i que la presentació es modificà durant el transcurs de les 5 temporades, la composició musical seguí sent la mateixa.

A la primera temporada, cada episodi començava amb el cartell del títol. A mesura que la càmera s'apropava, el centre d'atenció es fixava sobre la "O", el centre de la qual es buidava i des d'on apareixia en Kermit, que presentava "l'estrella convidada molt especial" des d'aquesta posició abans de retirar-se darrere del cartell. El títol s'enlairava per mostrar el teló, i la càmera enfocava l'orquestra dels Muppets amb Crazy Harry tocant un triangle. Dos línies de coristes, una de noies i l'altre de nois travessaven l'escenari, elles des de la dreta i ells des de l'esquerra. El teló s'aixecava per mostrar a Fozzie intentant dir un acudit, però era interromput a cada moment. Mentre que el teló es tancava, Kermit apareixia al davant per presentar l'estrella convidada. El darrer vers es deia des d'una mena cor, on tots els Muppets aixecaven els braços i la cançó acabava, amb el logo baixant de noi, amb Gonzo intentant fer servir la O com un gong, però sempre passava quelcom.

Durant la segona temporada, cada episodi començava amb el cartell del títol i en Kermit presentant l'estrella convidada des de dins de la "O", i quedava penjat al cartell quan aquest pujava. A continuació el teló pujava, mostrant una sèrie d'arcs. Dels costats, un grup de monstres de cos complet entrava a l'escenari, seguit d'un grup de dones cantant una estrofa, seguit d'un grup d'homes cantant l'estrofa següent. Statler i Waldorf seguien amb una nova crítica cada setmana, en lloc de l'acudit d'en Fozzie (excepte un parell de setmanes on simplement estaven asseguts a la llotja). Kermit apareixia assegut als arcs amb la resta del repartiment; i la càmara s'allunyava més i més, mentre que el cartell del títol baixava davant d'ells. Kermit i Fozzie anaven cap a l'esquerra i la dreta del cartell, respectivament, per tal de no quedar amagats. Al cartell, Gonzo estava dins del cercle i tocava una nota, sovint erròniament o amb algun contratemps.

Per a la tercera temporada, la presentació seguia igual llevat de dues diferències: plans inicials de Zoot i Rowlf i un pla addicional del públic preguntant "Per què no comença?" ("Why Don't You Get Things Started?"). En alguns episodis havia una escena especial entre bastidors o al fossat de l'orquestra, en lloc del comentari de Statler i Waldorf.

A la quarta temporada es retallà la introducció. Els plànols de dones i homes cantant als arcs van ser substituïts per un únic pla d'homes (a la filera superior d'arcs) i dones (a la part inferior) cantant una única estrofa. La resta de la introducció romangué sense modificacions.

Per la cinquena temporada l'obertura patí alguns canvis: el plànol sobre Rowlf i Zoot va ser substituït per un pla d'un nou titella d'en Zoot. En aquesta obertura tornaren a aparèixer dones i homes cantant estrofes diferents, però va tornar a ser rodada. Els arcs eren una mica més gruixuts i més amples que anteriorment. Statler i Wladorf cantaven una nova estrofa expressant el seu odi vers "The Muppet Show". Seguia un pla de l'orquestra i un pla d'algunes fileres d'arcs plens de personatges cantant "I ara començarà" ("And now let's get things started"), abans que el públic digués "Per què no comença?" ("Why Don't You Get Things Started?"). La resta de l'obertura seguia igual que a les versions anteriors.

Esquetxos recurrents[modifica]

  • At the Dance - L'esquetx era habitual durant la primera temporada, però va abandonar-se des de la segona. Els personatges circulaven per una pista de ball fent acudits ràpids mentre que les parelles passaven per davant la càmera.
  • Bear on Patrol – Fozzie era un oficial de policia sense sort i Link Hogthrob era el seu incompetent superior que sempre acabava amb les situacions més absurdes amb els criminals que li portaven. La veu del presentador era Jerry Nelson.
  • Fozzie's Act – En Fozzie apareixia a l'escenari i feia alguna de les seves bromes dolentíssimes. En Statler i en Waldorf el criticaven, sempre en una perpètua rivalitat. Els esquetxos van ser menys habituals a mesura que la presència d'en Fozzie darrere l'escenari era més prevalent. Durant la primera temporada, però, en Fozzie rivalitzava amb els seus rivals en ajut de Bruce Forsyth, mentre que esperaven que tragués la bandera blanca.
  • Muppet Labs - Esquetxos presentant el darrer invent del Dr. Bunsen Honeydew, amb el seu assistent, Beaker, reben la mala part de la malfunció. Beaker va començar a aparèixer a la segona temporada.
  • Muppet News Flash – El donava un avanç informatiu d'algun desastre que normalment passava darrere d'ell. Els sovint empraven un humor absurd.
  • Pigs in Space – Paròdia de sèries com Star Trek. La nau espacial es deia USS Swinetrek, i la veu en off del títol és una paròdia de Lost in Space. Estava interpretat pel Captain Link Hogthrob, Miss Piggy com a primera oficial i el Dr. Julius Strangepork.
  • Swedish Chef – Paròdia dels programes de cuina. Protagonitzat pel Swedish Chef, que parlava un idioma incomprensible que se suposava suec. Sempre intentava cuinar quelcom amb gran entusiasme, fins que topava amb el final.
  • Veterinarian's Hospital – Paròdia de General Hospital i d'altres drames mèdics, consistent en el Dr. Bob (Rowlf), que feia bromes a la sala d'operacions, amb les infermeres Piggy i Janice, a costa del pacient desesperançat.

Estrelles convidades[modifica]

Cap estrella convidada va aparèixer en dues ocasions a The Muppet Show, tot i que John Denver va aparèixer tant al show com a dos especials (John Denver & the Muppets: A Christmas Together i John Denver & the Muppets: Rocky Mountain Holiday). A més, diverses estrelles convidades van fer cameos a una de les tres primeres pel·lícules dels Muppets.

Quan el show comença, els productors trucaven als amics del negoci de l'espectacle perquè apareguessin al show. Però quan el ballarí Rudolf Nuréiev va aparèixer, donà una gran publicitat al show, fent que molts altres famosos hi volguessin assistir. Entre les estrelles que van aparèixer estan els actors veterans Ethel Merman, Peter Ustinov, Vincent Price, Bob Hope, Gene Kelly Rita Moreno, Danny Kaye; estrelles del moment com Joel Grey, Bernadette Peters, Sylvester Stallone, Liza Minnelli, Christopher Reeve, Steve Martin, John Cleese, Julie Andrews, Peter Sellers, Raquel Welch, cantants de pop com Elton John, Diana Ross, Paul Simon o Leo Sayer. El darrer episodi, el 1981, comptà amb Roger Moore, que llavors interpretava a James Bond.

La seqüència final[modifica]

Cada episodi acabava amb l'orquestra Muppet interpretant "The Muppet Show Theme" instrumentalment, abans que Statler i Waldorf diguessin la darrera paraula de la nit.

Personatges[modifica]

El Teatre dels Muppets[modifica]

El Muppet Theater és l'escenari de The Muppet Show, un antic teatre de vodevil que havia viscut temps millors. A l'episodi 106 Kermit identifica el nom del teatre com el It's a Very Merry Muppet Christmas Movie, tot i que a és simplement anomenat "The Muppet Theater". Segons The Phantom of the Muppet Theater, el teatre va ser construït per un actor anomenat John Stone el 1802.[4]

Les localitzacions al Muppet Theatre inclouen el backstage dret (on està el despatx d'en Kermit), els vestuaris, l'àtic, el bar, la sala d'utilleria, l'escenari, la platea, el vestíbul i el carreró.

El propietari del teatre és J.P. Grosse, oncle de Scooter, que el lloga als Muppets. En una escena eliminada de It's a Very Merry Muppet Christmas Movie, Kermit diu que J.P. havia mort i que havia deixat el teatre als Muppets en el seu testament. Això hauria tingut lloc cap al 1996.[5]

Segons The Muppets, el teatre està a Los Angeles, i la trama de la pel·lícula és que els Muppets volen recollir diners per recomprar la propietat del teatre a un magnat del petroli, que vol enderrocar-lo per buscar-hi petroli.

Premis[modifica]

The Muppet Show va ser nominat per a 21 Premi Emmy, guanyant-ne 4, incloent el de Sèrie de Comèdia-Varietats o Musical de 1978.[6] A més, va ser nominat per a 11 Premis BAFTA, guanyant-ne 2;[7] i el 1978 va rebre el Premi Peabody.[8] Durant la tercera temporada el show va rebre el Premi al Mèrit Televisiu per la Mary Washington Colonial Chapter de la Societat Nacional de Daughters of the American Revolution.[9]

Spin-offs[modifica]

Els personatges de The Muppet Show protagonitzarien The Muppet Movie, que va ser la primera pel·lícula on interaccionaven titelles amb humans amb localitzacions reals, i després en pel·lícules com The Great Muppet Caper, The Muppets Take Manhattan, The Muppet Christmas Carol, Muppet Treasure Island, Muppets from Space, The Muppets' Wizard of Oz i The Muppets.

A The Jim Henson Hour apareixerien diversos dels mateixos personatges, però amb un contingut diferent. The Muppets apareixerien com infants a la sèrie animada Muppet Babies. El format de The Muppet Show va ser reestrenat com Muppets Tonight el 1996.

El 2005, The Muppets van estrenar una sèrie per internet titulada Statler and Waldorf: From the Balcony, que durà 15 mesos, i on Statler i Waldorf, juntament amb altres personatges de The Muppets comentaven sobre pel·lícules, trailers, etc. En 2015 s'estrenà una nova sèrie dels Muppets, emesa per la cadena americana ABC.[10]

El musical Avenue Q està vagament basat en el format de The Muppets, tot i que dirigit a un públic adult.[11][12]

Referències[modifica]

  1. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2004-12-17. [Consulta: 11 agost 2016].
  2. «Speaking Of Dvds: Lisa Henson, 'The Muppet Show'». The San Francisco Chronicle [Consulta: 19 desembre 2010].
  3. 1976; Fuzzy Muppet Songs; Walt Disney Records Label
  4. Written by Ellen Weiss Illustrator Manhar Chauhan Published 1991 Publisher Smithmark Publishers Inc. / Muppet Press ISBN 0-8317-6151-2
  5. Mifflin, Lawrie «Following in the Frog's Footsteps». The New York Times, 10-03-1996 [Consulta: 19 desembre 2010].
  6. «Emmy Awards Official Site». Emmys.com. [Consulta: 12 agost 2010].
  7. «BAFTA Awards Official Site». Bafta.org. [Consulta: 12 agost 2010].
  8. «Peabody Awards Official Site». Peabody.uga.edu. [Consulta: 12 agost 2010].
  9. «Jim Henson's Red Book». Henson.com. Arxivat de l'original el 2012-03-15. [Consulta: 19 gener 2012].
  10. Friedlander, Whitney. «ABC Eyes 'Muppet Show' Reboot». Variety, 03-04-2015. [Consulta: 3 abril 2015].
  11. «Avenue Q U.S». Avenueq.com. Arxivat de l'original el 2006-05-28. [Consulta: 12 agost 2010].
  12. «Avenue Q U.K». Avenueqthemusical.co.uk. Arxivat de l'original el 2020-09-05. [Consulta: 12 agost 2010].

Enllaços externs[modifica]