The cook (pel·lícula de 1918)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe cook
The Cook Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióRoscoe Arbuckle Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJoseph M. Schenck Modifica el valor a Wikidata
GuióRoscoe Arbuckle Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1918 Modifica el valor a Wikidata
Durada19 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema mut Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0008975 Letterboxd: the-cook Allmovie: v141609 Archive.org: CASACLBusterKeatonTheCook TMDB.org: 51471 Modifica el valor a Wikidata

The Cook és un curtmetratge mut de dues bobines escrit dirigit i protagonitzat per Roscoe Arbuckle.[1] La pel·lícula se centra en les peripècies del personal d'un restaurant on Arbuckle interpreta al chef i Buster Keaton un cambrer. Dins dels diferents gags destaca una escena en que es parodia la pel·lícula “Salomé” (1918) de Theda Bara, amb Arbuckle ballant disfressat d'egípcia amb cassoles i paelles.[2] Es va estrenar el 15 de setembre de 1918.[3]

Argument[modifica]

Fatty és el cap de cuina del restaurant "Bull Pup" on Keaton fa de cambrer. Un vespre, mentre el servei està a ple rendiment, Keaton i Fatty entretenen els clients amb el seu ball imitant a la Salomé de Theda Bara. La diversió s’espatlla quan un pinxo irromp en el local i obliga la caixera a ballar amb ell contra la seva voluntat. Ni Fatty, ni Keaton ni el gerent són rivals per al pinxo i només pot ser expulsat amb l’ajuda de Luke, el gos de Fatty. Més tard, Fatty, Keaton i dos cambrers d’origen italià s’apleguen a menjar un plat d'espaguetis. No podent menjar-los de la mateixa manera que els altres dos, recorren als seus propis mètodes de menjar-se un fil a la vegada i tallar la pasta amb unes tisores. per fer-lo més curt.

L'endemà, Fatty marxa de pesca amb Luke mentre Keaton té una cita amb la caixera al parc d'atraccions. Fatty noqueja diverses persones amb la seva canya de pescar excepcionalment llarga abans d'arribar a la platja. La cambrera es separa de Keaton i és perseguida pel parc pel pinxo i acaba caient de la part superior d'una muntanya russa fins a l’aigua del mar. Luke torna a perseguir el pinxo mentre Fatty i Keaton intenten rescatar la noia. Agafen una corda per llançar-la a la cambrera, però Keaton cau del moll encara subjectant la corda i arrossega Fatty amb ell.

Repartiment[modifica]

Preservació[modifica]

Considerada durant molt de temps una pel·lícula perduda es va localitzar una versió parcial en el Norsk Filminstitutt de Noruega el 1998. Posteriorment també es va localitzar una segona còpia amb preses addicionals al EYE Museum d’Amsterdam. El 2003 es va editar en vídeo una versió quasi completa de la pel·lícula amb material de les dues còpies localitzades.[4]

Referències[modifica]

  1. Knopf, Robert. The Theater and Cinema of Buster Keaton (en anglès). Princeton University Press, 2018-06-05, p. 181. ISBN 978-0-691-18846-1. 
  2. Pomeroy, Arthur J. A Companion to Ancient Greece and Rome on Screen (en anglès). John Wiley & Sons, 2017-08-07, p. 217. ISBN 978-1-118-74135-1. 
  3. Yallop, David. The Day the Laughter Stopped (en anglès). Little, Brown Book Group, 2014-10-23. ISBN 978-1-4721-1659-8. 
  4. Massa, Steve. Rediscovering Roscoe: The Films of “Fatty” Arbuckle (en anglès). BearManor Media.