Theresemagnanita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralTheresmagnanita
Fórmula químicaNaCo4(SO4)(OH)6Cl·6H2O; originalment (Co,Zn,Ni)6(SO4)(OH,Cl)10·8H2O (va ser redefinida el 2015)
Localitat tipusMina Cap Garonne, Le Pradet, Var, Provença – Alps – Costa Blava, França
Classificació
CategoriaMinerals sulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.DD.80
Nickel-Strunz 9a ed.7.DD.80 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/D.03 Modifica el valor a Wikidata
Dana31.2.5.1
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Birefringènciaδ = 0,026
Més informació
Estatus IMAaprovat i mineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1991-026 Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1991
Referències[1]

La theresmagnanita és un mineral de la classe dels sulfats que forma part del grup de la gordaïta. Anomenat així en honor a Marie-Thérèse Magnan, per les seves contribucions al coneixement de la mina Cap Garonne (Var, França). La theresemagnanita es troba estretament relacionada amb la gordaïta; aquesta afirmació es veu recolzada per les anàlisis de raigs X: tots dos minerals presenten patrons molt similars; tots dos minerals són uniaxials negatius i els índexs de birefringència són també similars. Químicament també és similar a la cobaltoblödita.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la theresmagnanita pertany a "07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores" juntament amb els següents minerals: langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, torreyita, christelita, devillina, campigliaïta, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, motukoreaita, mountkeithita, shigaïta, wermlandita, woodwardita, zincaluminita, hidrowoodwardita, zincowoodwardita, natroglaucocerinita, nikischerita, felsőbányaïta, lawsonbauerita, mooreïta, namuwita, bechererita, ramsbeckita, vonbezingita, redgillita, calcoalumita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, ortoserpierita, UM1992-30-SO:CCuHZn i montetrisaïta.

Característiques[modifica]

La theresmagnanita és un mineral de fórmula química NaCo4(SO4)(OH)6Cl·6H2O. Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva lluïssor és nacrada, i la seva duresa de 0,5 a 2 en l'escala de Mohs.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma com a mineral secundari per alteració. Ha estat descrita a França i als Estats Units.

Referències[modifica]

  1. «Theresmagnanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].