Tholos d'Atenes

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Restes del tholos d'Atenes

El tholos fou edificat a l'àgora d'Atenes el 465 aC, després de la destrucció de Xerxes I el 480 aC. Durant les Guerres Mèdiques d'un monument més antic que tenia la mateixa funció.

Era la seu dels pritans (els 50 consellers que presidien per torn la Boulé). Aquests magistrats, que exercien el poder executiu durant un mes, i segons Aristòteles hi prenien llur menjar plegats, a càrrec de l'Estat durant la duració de llur mandat. Aquest lloc tenia, doncs, la funció de cuina i de menjador, essent un lloc central de les activitats econòmiques de la polis. S'hi conservaven els patrons de les mides emprades per controlar les transaccions comercials.

Segons Pausànies "prop del Bouleterió es trobava el Tholos, on els pritans fan sacrificis, i hi ha algunes imatges, no grans, fetes de plata".

Estava format per una sala de planta circular sostinguda per sis columnes centrals amb una porta que s'obria al costat oest. El sostre era cònic i estava cobert en part amb teixes de terracota (algunes estan al museu de l'Acròpoli i en part, amb teixes de bronze.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tholos d'Atenes Modifica l'enllaç a Wikidata