Thomas Newcomen
Biografia | |
---|---|
Naixement | 24 febrer 1663 ![]() Dartmouth (Anglaterra) ![]() |
Mort | 5 agost 1729 ![]() Londres ![]() |
Sepultura | Bunhill Fields Burial Ground (en) ![]() ![]() |
Dades personals | |
Religió | Església Baptista ![]() |
Activitat | |
Ocupació | inventor, ironmonger (en) ![]() ![]() |
Thomas Newcomen (Dartmouth, Devon; 28 de febrer de 1663 - Londres; 5 d'agost de 1729)[1] va ser ferrer per tradició i pastor baptista per vocació. Va néixer a Dartmouth, Devon, Anglaterra, regió del país coneguda per les seves mines d'estany. El problema més gran d'aquestes mines, eren les inundacions que limitaven les profunditats a les quals es podia excavar. Newcomen va perfeccionar una màquina de vapor per extreure aigua. Per això sovint se'l coneix com el pare de la Revolució Industrial.[2]
Vida religiosa[modifica]
Thomas Newcomen va ser més que un predicador, ja que ensenyava en l'església local baptista. Però va continuar amb els seus negocis perquè l'església no li podia pagar un sou a jornada completa. Els seus negocis a Londres el van portar a conèixer a Eduard Wallin, ministre baptista, i a través d'ell, al Dr. John Gyll de Horsley Down. Ambdós personatges molt coneguts i influents de l'època. Les connexions de Newcomen amb l'església baptista de Bromsgrove van ajudar a l'expansió de la seva màquina de vapor.[3]
Desenvolupament de la màquina de vapor[modifica]

La gran aportació de Newcomen va ser la seva màquina de vapor, probablement desenvolupada al voltant de 1690, combinant les idees de Denis Papin i Thomas Savery.[4] És probable que Newcomen conegués personalment Savery, els avantpassats del qual eren comerciants al Sud de Devon el 1712. Savery treballava com a funcionari en el Comissionat per mariners malalts i ferits, que el va portar fins a Dartmouth. Savery havia dissenyat una màquina, amb un sifó tèrmic, en el qual el vapor entrava en un contenidor buit i es condensava. El buit creat es feia servir per succionar l'aigua del fons de la mina. Aquesta màquina no era gaire efectiva i no podia treballar més enllà d'una profunditat de 30 peus.[5]
Newcomen va reemplaçar el recipient en el qual es condensava el vapor, per un cilindre que contenia un pistó. En lloc que el buit succionés l'aigua, el buit empenyia el pistó. El pistó empenyia l'extrem d'una llarga biga de fusta que estava ancorada en un fulcre central. L'altre extrem de la biga estava unit a una bomba d'aigua que arribava fins al fons de la mina. Quan el cilindre s'omplia de vapor, empenyia la biga, l'aigua entrava al cilindre de la bomba i era expulsada a través d'una canonada cap a la superfície.[6]
Newcomen i el seu company John Calley van construir una de les primeres màquines a Conygreen, a prop de Dudley, a West Midlands.[7] Una rèplica d'aquesta màquina es troba al Black Country Living Museum.[8][9]
Vida posterior i mort[modifica]
No és té massa informació sobre la vida posterior de Newcomen. Després de 1715, els assumptes del motor es van dur a terme a través d'una companyia no incorporada, els Proprietors of the Invention for Raising Water by Fire (Propietaris de la invenció per elevar l'aigua per mitjà del foc). El seu secretari i tresorer era John Meres, secretari de la Societat de Boticaris de Londres. Aquesta societat va formar una companyia que tenia el monopoli del subministrament de medicines a l'Armada, la qual cosa li va proporcionar un estret vincle amb Savery, del testament del qual va ser testimoni. El Comitè de Propietaris també incloïa Edward Wallin, un baptista d'ascendència sueca; i pastor d'una església a Maze Pond, Southwark. Newcomen va morir a la casa de Wallin el 1729, i va ser enterrat al cementiri de Bunhill Fields als afores de la Ciutat de Londres; es desconeix el lloc exacte de la tomba.
El 1733, uns 125 motors Newcomen, que funcionaven sota la patent de Savery (prorrogada per llei perquè no expirés fins al 1733), havien estat instal·lats per Newcomen i altres a la majoria dels districtes miners importants de Gran Bretanya i al continent europeu: drenant mines de carbó al Black Country, Warwickshire i prop de Newcastle upon Tyne; en mines d'estany i coure a Cornualla; i en mines de plom a Flintshire i Derbyshire, entre altres llocs.
Referències[modifica]
- ↑ Asimov, Isaac. «Newcomen, Thomas». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 119. ISBN 8429270043.
- ↑ «Thomas Newcomen» (en anglès). Encyclopaedia Britannica. [Consulta: 30 juliol 2021].
- ↑ Ford, James. «Thomas Newcomen: Inventor and Baptist Minister, 1663-1729» (pdf). [Consulta: 30 juliol 2021].
- ↑ Morris, Charles R. The dawn of innovation : the first American Industrial Revolution. 1st ed. Nova York: PublicAffairs, 2012. ISBN 978-1-58648-828-4.
- ↑ «A HISTORY OF THE GROWTH OF THE STEAM-ENGINE». University of Rochester. Arxivat de l'original el 24/10/2007. [Consulta: 30 juliol 2021].
- ↑ Lardner, Dionysius. The Steam Engine Familiarly Explained and Illustrated: With an Historical Sketch of Its Invention and Progressive Improvement ... (en anglès). E.L. Carey and A. Hart, 1838.
- ↑ Andrew, J. H.; Allen, J. S. «A Confirmation of the Location of the 1712 'Dudley Castle' Newcomen Engine at Coneygree, Tipton» (en anglès). The International Journal for the History of Engineering & Technology, 79, 2, 2009-07, pàg. 174–182. DOI: 10.1179/175812109X449603. ISSN: 1758-1206.
- ↑ Russell, Ben. «In pursuit of power». Science Museum.
- ↑ «Newcomen Engine». Black Country Living Museum. Arxivat de l'original el 2020-07-29. [Consulta: 30 juliol 2021].
Bibliografia[modifica]
- Kanefsky, John; John Robey «Steam Engines in 18th-Century Britain: A Quantitative Assessment». Technology and Culture. The Johns Hopkins University Press [Baltimore], 21, 2, 1980, pàg. 161–186. DOI: 10.2307/3103337.
- Musson, A. E.; Eric Robinson. Science and Technology in the Industrial Revolution. Manchester: Manchester University Press, 1969, p. 393 (Chpt. XII). ISBN 0719003709.
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Thomas Newcomen |