Thuluth

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
La Bandera de l'Aràbia Saudita, amb la inscripció de la xahada en thuluth
El nom de Mahoma amb una salat escrita en thuluth

El thuluth (en àrab: ثلث "un terç", en turc: Sülüs ) és una varietat de cal·ligrafia àrab, que va fer la seva primera aparició al segle xi (segle quart de l'Hègira). Les formes angulars i rectes de l'escriptura cúfica van ser reemplaçades en aquesta cal·ligrafia per línies corbes i obliqües. En thuluth, un terç de cada lletra té inclinació, d'aquí el nom "un terç" en àrab. És una cal·ligrafia gran, elegant i cursiva, utilitzada a l'edat mitjana com a decoració per a les mesquites. Diversos estils cal·ligràfics han evolucionat a partir del thuluth mitjançant lleugers canvis en les formes.

El thuluth ha estat utilitzat per escriure les capçaleres de les sures. Algunes de les còpies més antigues de l'Alcorà van ser escrites en thuluth. Altres còpies posteriors van ser escrites utilitzant una combinació de thuluth i naskh o muhakkak, mentre que a partir del segle XV es va utilitzar exclusivament la grafia naskh.

Història[modifica]

Les grans contribucions a l'evolució de la cal·ligrafia thuluth van tenir lloc durant l'Imperi Otomà, en tres etapes successives conegudes com a revolucions cal·ligràfiques:

L'artista que va portar la cal·ligrafia thuluth al seu cim més alt es diu que fou Mustafa Rakim Efendi, un pintor que va establir un estàndard en la cal·ligrafia otomana i que es considera que no ha estat superat fins avui.[7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Thuluth