Thymbra capitata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuThymbra capitata Modifica el valor a Wikidata

Thymus capitata a Israel.
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaLamiaceae
TribuMentheae
GènereThymbra
EspècieThymbra capitata Modifica el valor a Wikidata
(L.) Cav.
Nomenclatura
Sinònims
  • Coridothymus capitatus (L.) Rchb. f.
  • Thymus capitatus (L.) Hoffmanns. & Link[1]
Inflorescència

La frígola, frígola capitada, frígola de Sant Joan[2] (Thymbra capitata, Coridothymus capitatus, Thymus capitatus), és una espècie de la família de les lamiàcies, que es distribueix pel Mediterrani i la zona de Portugal, essent absent a França. Es troba a garrigues, pendents secs, sobre pedra calcària.

Arbust nan molt aromàtic, de 20-50 cm d'alt, amb branques ascendents fins a erectes, llenyoses, clares, les joves són tomentoses de blanc, que només solen comptar amb les gemmes foliars axil·lars. Fulles de la tija llargues i que cauen amb la sequedat, sèssils, gairebé triangulars, linears, punxegudes, de 6-12 mm de llarg i 1-1,2(1,8) mm d'ample, essent pel marge més o menys planes, més o menys glabres, ciliades per la base, de color verd grisenc per ambdues cares, puntejades de glàndules. Inflorescències en verticils densos ovals-arrodonits. Calze de 5 mm de llarg, llavi superior tridentat, més curt que l'inferior de 2 dents, essent totes les dents ciliades. Tub calicí amb 20-22 nervis, a diferència de les altres espècies de Thymus i aplanat pel dors. El llavi superior és bífid, amb 4 estams.[3]

Noms: frígola, frígola capitada, frígola de Sant Joan, frígola vera, pebrella senyorida, timó africà, timó capitat

Referències[modifica]

  1. «Thymbra capitata» a EOL. Data consulta: 23 d'abril de 2014.
  2. «Thymbra capitata (L.) Cav.». Herbari virtual del Mediterrani Occidental. Universitat de les Illes Balears.
  3. Bayer, E.; Buttler K.P., Finkenzeller X., Grau J.. Plantas del Mediterráneo. Barcelona:Blume, 1989. ISBN 84-7031-629-X.