Tiberi Claudi Neró (pretor 42 aC)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaTiberi Claudi Neró
  Pretor 


  Qüestor 

Activitat
Ocupació Militar
Modifica les dades a Wikidata

Tiberi Claudi Neró (Tiberius Claudius Nero) fou un magistrat romà, pare de l'emperador Tiberi. Era probablement fill del militar del mateix nom que va lluitar amb Gneu Pompeu a la Mediterrània el 67 aC.

Va servir com a qüestor de Gai Juli Cèsar (48 aC) durant la guerra alexandrina i va dirigir la flota que va derrotar els egipcis a la desembocadura de la branca canòpica del Nil. Cèsar el va recompensar i el va nomenar pontífex al lloc de Publi Corneli Escipió; es va ocupar de l'establiment de colònies a la Gàl·lia al nord dels Alps entre les quals Narbo (Narbona) i Arelate (Arle), si bé la primera era un suplement, ja que ja havia estat fundada el 116 aC.

El 44 aC va proposar la recompensa als assassins de Cèsar. El 42 aC fou pretor i es va unir al cònsol Luci Antoni a Perusa (41 aC); en aquest mateix any va néixer el seu fill Tiberi, el futur emperador, de la seva dona Lívia Drusil·la filla de Livi Drus. Quan Perusa es va rendir, Tiberi Claudi Nero va fugir a Praeneste i d'allí a Nàpols (40 aC) i després d'intentar sense èxit armar i revoltar als esclaus a canvi de la llibertat, va passar a Sicília on es va posar al servei de Sext Pompeu. La seva dona i el seu fill l'acompanyaven i els plors del nen van estar a punt de descobrir-lo en la fugida.

Llavors es va posar en contacte amb Marc Antoni a Acaia i quan aquest, August i Pompeu es van reconciliar el mateix any 40 aC va tornar a Roma amb la seva dona i fill. Lívia que era molt bella, va excitar la passió d'Octavi al qual fou cedida pel seu marit (38 aC) quan estava prenyada d'un segon fill, el futur Drus Major, i segurament, tot i que fou una donació vulgar com la d'un pare en relació a la filla, va formalitzar els papers del divorci, ja que Octavi i Lívia es van casar. Quan va néixer Drus, August el va enviar amb el seu pare biològic.

Claudi Tiberi Neró va morir poc després (34 aC o 33 aC) i va deixar a Octavi August la tutoria dels seus dos fills. El jove Tiberi, de 9 anys, va pronunciar l'oració fúnebre.