Ticinum

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ticinum fou una ciutat de la Gàl·lia Transpadana, a la riba del riu Ticinus, del que prenia el nom, prop de la unió amb el Padus (Po).

Segons Livi fou fundada per les tribus dels Levis i Maricis després de l'emigració dels gals a aquesta part d'Itàlia, però la ciutat no s'esmenta fins al 218 aC durant les operacions contra Aníbal. Dominada pels romans va arribar a municipi durant la república, però sense cap paper rellevant. Tolomeu diu que era una ciutat dels Ínsubres que tenien la frontera al Ticinus. Al morir Drus, pare de Germànic, el futur emperador Octavi (August) va anar fins a la ciutat per trobar la processó funerària. L'any 69 s'esmenta en relació a les lluites civils per la seva posició estratègica entre Placèntia i la Via Emília; les forces de Vitel·li es van amotinar a la ciutat. Claudi II es va proclamar allí emperador, quan era el comandant de la guarnició. A la ciutat també, l'emperador Constanci va adoptar al seu nebot Julià i el va fer Cèsar.

El 452 fou presa i devastada per Àtila, però el got Teodoric la va reconstruir i hi va construir un palau reial i fortificacions, i va esdevenir plaça forta dels ostrogots al nord d'Itàlia on es van dipositar els tresors reials i altres objectes valuosos. Es va oposar llargament als llombards d'Alboí, que només la va poder ocupar després d'un setge de més de tres anys (570). Els reis llombards la van fer la seva residencia i capital, posició que va mantenir fins al 774, quan Desideri, el darrer rei, la va rendir a Carlemany després d'un setge de 15 mesos. Des de llavors va esdevenir una ciutat normal de província. Darrerament ja se l'anomenava Pàpia, de la que va derivar Pavia. Com a Pàpia l'esmenten el diacon Paulus, i l'anònim geògraf de Ravenna però semblen pensar que el nom ve del Papa. Es creu que com a municipi romà els habitants de Ticinum pertanyien a la tribu Papiana i que fou la tribu la que va donar el nom a la ciutat (Ticinum era la Civitas Pàpia i Mediolanum era la Civitas Ufentina, pel nom de les tribus a que pertanyien).

Avui es diu Pavia i no te restes de la ciutat antiga (només s'han trobat alguns sarcòfags i algunes inscripcions).

Per la ciutat moderna vegeu Pavia