Tiefland

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de composicióTerra baixa
Escultura del Manelic a la Muntanya de Montjuïc - Terra Baixajpg.jpg
Escultura de Manelic, protagonista del drama original de Guimerà, a Montjuïc (Barcelona)
Forma musical òpera
Compositor Eugen d'Albert
Llibretista Rudolf Lothar
Llengua original Alemany
Font literària Terra baixa, drama d'Àngel Guimerà (1896)
Gènere òpera verista
Actes dos
Personatges
Estrena
Data 15 de novembre de 1903
Escenari Neues Deutsches Theater de Praga,
Estrena als Països Catalans
Estrena al Liceu 18 de gener de 1910 (estrena a Espanya)
Modifica dades a Wikidata

Tiefland (Terra baixa) és una òpera verista en alemany, composta per Eugen d'Albert, sobre el llibret de Rudolph Lothar, basat en Terra Baixa d'Àngel Guimerà.

Sinopsi[modifica]

Eugen d'Albert, compositor de l'òpera inspirada en Terra Baixa

La història transcorre en les muntanyes catalanes, cap a l'any 1900. El terratinent Sebastiano casa la seua amant, Marta, amb un pastor, Pedro. Vol conservar-la com a amant alhora que planeja casar-se amb una dona rica que saldarà els seus deutes. Al principi, Marta odia Pedro, però a poc a poc, va reconeixent les seues qualitats i acaba estimant-lo. Quan Sebastiano tracta d'obligar a Marta a esdevenir de nou la seua amant, Pedro el mata. El matrimoni fuig a les muntanyes.

llibretista[modifica]

El drama de Guimerà ja havia sigut adaptat com a òpera: La Catalane, de Fernand Leborne. Rudolph Lothar el va adaptar, canviant el nom d'alguns personatges. De fet, tant l'una com l'altra versió estan farcides de tots els tòpics espanyols, amb dances andaluses incloses, i poc tenen a veure amb l'ambient català original.

Valoració[modifica]

És la més important contribució alemanya al verisme. Es presenta una oposició entre la pau de les muntanyes i les amenaces del món de la vall. Demostra el talent del seu autor com orquestrador i la seua capacitat per a crear moments de gran dramatisme.

Es va estrenar en el Neues Deutsches Theater de Praga al novembre de 1903. Va obtenir un gran èxit en la seua estrena. Posteriorment el compositor va elaborar una segona versió, presentada a Magdeburg l'any 1905, que és la que avui dia es representa. Actualment, és l'única de les òperes de l'autor que es continua representant.

Es va estrenar al Metropolitan Opera de Nova York l'any 1908 amb Emmy Destinn.

A Barcelona es va estrenar l'any 1910, traduïda a l'italià. Arran d'això, va publicar-se una traducció al català del llibret, feta per Joaquim Pena tot fent servir el màxim possible de fragments originals de Guimerà.

Adaptacions[modifica]

L'any 1940 la directora de cine alemanya Leni Riefenstahl va dirigir Tiefland, una pel·lícula basada en l'òpera.

Discografia[modifica]

Referències[modifica]

  • Roger Alier, R., Heilbron, M. i Sans Rivière, F., La discoteca ideal de la ópera, Planeta, Barcelona, 1995. ISBN 84-08-01285-1
  • La magia de la ópera (Catàleg Philips Classics), 1993

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]