Tigranocerta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia políticaTigranocerta
Location of Tigranocerta within the Kingdom Armenia.png
Modifica el valor a Wikidata

Localització
 38° 08′ 32″ N, 41° 00′ 05″ E / 38.1422°N,41.0014°E / 38.1422; 41.0014
Regió històricaAltzniq Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació78 aC
Esdeveniment clau

Tigranocerta (Տիգրանակերտ) fou una ciutat d'Armènia, capital del regne, que fou construïda per Tigranes II d'Armènia el gran vers el 78 aC, al centre dels seus dominis, i a la que va donar el seu nom.

La ubicació de la ciutat no està establerta (Estrabó la situa a Migdònia, Eutrop a l'Arzanene, Lehmann-Haupt pensa que seria la futura Martiròpolis i després Mayyafariqin entre l'Arzanene i la Sofanene, D'Anville considera que fou després Arsamosata (ciutat tampoc localitzada). I encara hi ha altre teories.

La ciutat fou poblada amb adiabens (assiris) i gordians (kurds). També s'hi va portar molts habitants de Mazaca, la capital de Capadòcia, capturats en un atac al país el 78 o 77 aC, i de la colònia grega de Soli, a Cilícia.

El general romà Lucul·le va iniciar l'ofensiva contra Tigranes amb ajut d'Ariobarzanes de Capadòcia, atacant Melitene, creuant l'Eufrates per Tomisa, i entrant a la Sofene per avançar en direcció cap a Tigranocerta. Tigranes va enviar un cos d'exèrcit sota el comandament del general Mitrobarzanes, que fou aniquilat pel legat roma Sextili. Tigranes llavors es va retirar cap al nord, a l'Armènia pròpia junt amb totes les tropes dirigides pel governador de Síria Magadates, deixant la zona del sud del Tigris defensada per sa germà Guras a la fortalesa de Nisibe, i el seu lloctinent Mankaios a Tigranocerta. Lucul·le va arribar davant Tigranocerta, i en va ocupar la rodalia i algun palau fora ciutat, però els mercenaris grecs i cilicis van resistir amb coratge i van usar nafta en flames, versió armènia del foc grec. Mentre estaven arribant a la regió del llac Van les forces enviades pels vassalls: els reis d'Adiabene i Atropatene amb els seus exèrcits, i nombrosos contingents d'ibers, albans i àrabs. Al mateix temps Mitridates marxava cap a la regió amb els seus lleials, precedit pel seu general Taxil, que va aconsellar a Tigranes no arriscar en una sola batalla i fer petits combats i, aprofitant la superioritat de la cavalleria armènia, tallar les línies de subministrament dels romans; el rei no el va escoltar i va avançar cap a Tigranocerta. Una avantguarda de sis mil homes va trencar les línies romanes amb un núvol de fletxes i va entrar a la ciutat assetjada, i es va emportar a la reina i el tresor, tornant a passar per les línies romanes. Lucul·le, assabentat de l'arribada del rei armeni, va deixar davant la ciutat sis mil homes sota el comandament del seu lloctinent Murena i amb la resta, uns dotze mil homes i tres mil cavallers, va sortir a buscar a Tigranes. El combat decisiu va tenir lloc el 6 d'octubre del 69 aC a la riba del Tigris, probablement una mica més amunt del lloc de confluència del Centrites (Bohtan Su). Tigranes manava el centre, la dreta era del rei d'Atropatene (gendre de Tigranes) i l'esquerra del d'Adiabene. Lucul·le, amb una brillant estratègia, va obtenir una victòria completa i Tigranes i els seus es van retirar (Síria i la regió al sud del Tigris ja es podia donar per perduda). Els mercenaris grecs i cilicis de Tigranocerta van desertar i Lucul·le i feu la seva entrada i va permetre el retorn a casa seva de tots aquells que ho volien, especialment els grecs, i la ciutat fou saquejada.

Una altra ciutat de nom Tigranocerta va existir al nord-est d'Armènia, segurament al Gardman, anomenada Tigranocerta del Caucas.