Tiranet capnegre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTiranet capnegre
Phyllomyias nigrocapillus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes9,5 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22699113 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaTyrannidae
GènerePhyllomyias
EspèciePhyllomyias nigrocapillus Modifica el valor a Wikidata
Lafresnaye, 1845
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El tiranet capnegre[1] (Phyllomyias nigrocapillus) és una espècie d'ocell passeriforme de la família Tyrannidae pertanyent al nombrós gènere Phyllomyias.[2] És natiu de la regió andina del nord-oest i oest d'Amèrica del Sud.

Distribució i hàbitat[modifica]

Es distribueix per la Sierra Nevada de Santa Marta, al nord de Colòmbia, i al llarg de la serralada dels Andes des de l'oest de Veneçuela, per Colòmbia, Equador, fins al sud-est de Perú.[3]

Aquesta espècie és considerada poc comuna en el seu hàbitat natural: les vores de selves d'alta muntanya, més freqüentment propera a la línia màxima de vegetació, entre els 1800 i 3300 m d'altitud.[4]

Sistemàtica[modifica]

Descripció original[modifica]

L'espècie P. nigrocapillus va ser descrita per primera vegada pel naturalista francès Frédéric de Lafresnaye el 1845 amb el nom científic Tyrannulus nigro-capillus; la localitat tipus és: «Bogotà, Colòmbia».

Etimologia[modifica]

El nom genèric masculí «Phyllomyias» es compon de les paraules del grec «φύλλον» (phúllon), «fulla», i la forma neollatina «myias», «atrapamosques», al seu torn derivat del grec «μυῖα, μυῖας» (muĩa, muĩas), «mosca»; O sigui «atrapamosques de les fulles»; i el nom de l'espècie «nigrocapillus», es compon de les paraules del llatí «niger»: negre i «capillus»: gorra, cabell del cap; o sigui «de gorra negra».[5]

Taxonomia[modifica]

Durant molts anys va estar situada al gènere Tyranniscus, al costat de Phyllomyias cinereiceps i a P. uropygialis.

Subespècies[modifica]

Segons les classificacions del Congrés Ornitològic Internacional (IOC) i Clements Checklist v.2018, es reconeixen tres subespècies, amb la seva corresponent distribució geogràfica:

  • Phyllomyias nigrocapillus flavimentum (CHAMPAN, 1912) – Serra Nevada de Santa Marta, al nord de Colòmbia.
  • Phyllomyias nigrocapillus nigrocapillus (LAFRESNAYE, 1845) – Andes de l'extrem oest de Veneçuela (sud-oest de Táchira), Colòmbia (excepte Santa Marta), oest i est d'Equador i nord-oest i est de Perú (pel vessant occidental al sud fins a Cajamarca, pel vessant oriental al sud fins al nord de Cuzco).
  • Phyllomyias nigrocapillus aureus (J.T. Zimmer, 1941) – Andes de l'oest de Veneçuela (sud de Lara cap al sud fins al nord de Táchira).

Referències[modifica]

  1. Phyllomyias nigrocapillus, TERMCAT
  2. tiranulet capnegre, Phyllomyias nigrocapillus (Lafresnaye, 1845). Avibase
  3. «Black-capped Tyrannulet (Phyllomyias nigrocapillus)» (en anglès). Handbook of the Birds of the World – Alive. [Consulta: 26 agost 2019].
  4. ; Ridgely, Robert; Tudor Field guide to the songbirds of South America: the passerines (en anglès). 1a.. University of Texas Press, 2009. ISBN ISBN 978-0-292-71748-0. «Phyllomyias nigrocapillus, p.407, lámina 41(9)» 
  5. Jobling, J.A. (2017). Phyllomyias Key to Scientific Names in Ornithology (en inglés). En: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.) Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. Consultado el 27 de noviembre de 2017.

Enllaços externs[modifica]