Tit Manli Imperiós Torquat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tit Manli Imperiós Torquat (en llatí: Titus Manlius L. F. A. N. Imperiosus Torquatus) fou un magistrat romà. Era valent i amb les virtuts del antics romans, fill obedient i pare sever, i sense deixar que l'amistat influís en el compliment del seu deure. El seu pare Luci Manli Capitolí Imperiós va ser dictador el 363 aC després d'una carrera d'honors. El tribú Marc Pomponi el va acusar de crueltat i el va presentar com a dolent i tirànic; el fill al saber-ho es va presentar a casa de Pomponi i el va obligar a retirar l'acusació sota amenaça de mort.

El 361 aC va servir amb el dictador Tit Quint Penne Capitolí Crispí contra els gals i va guanyar glòria especial al matar en combat singular a un gal gegantí. Del cos mort del gal va agafar les cadenes (torques) que portava i se les va posar al damunt i els seus camarades li van donar el malnom de Torquat que després va esdevenir cognom hereditari.

Fou nomenat dictador el 353 aC abans d'haver estat cònsol per fer la guerra contra la ciutat de Caere i els etruscs. Altre cop fou dictador el 349 aC amb l'objectiu de celebrar comicis. El 347 aC fou cònsol per primera vegada amb Gai Plauci Vennó Hipseu, any en què no va passar res important excepte la llei de faenore. El 344 aC fou altre cop cònsol amb Gai Marci Rutil; el 340 aC va ser cònsol per tercera vegada amb Publi Deci Mus i amb el seu col·lega va obtenir la gran victòria a la Batalla del Vesuvi sobre els llatins que va establir per sempre l'hegemonia de Roma al Latium.

Abans de la batalla es va emetre un edicte pel qual cap romà estava autoritzat a enfrontar-se amb un llatí en combat singular sota pena de mort, però el fill de Manli Torquat no va respectar la prohibició quan fou provocat pels insults d'un noble de Tusculum de nom Metti Gemí, i el va matar i va portar el seu cap al seu pare. Aquest no va dubtar, i el va fer executar per incomplir la llei. Això no va fer popular a Torquat sinó ben al contrari, objecte universal d'odi, i aquesta severitat va derivar en el proverbi Manliana imperia.

Ja no torna a ser esmentat excepte pels Fasti que l'indiquen com a dictador el 320 aC.