Titanat de bari

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El titanat de bari és un òxid de bari i titani, que posseeix la fórmula química: BaTiO3. Es tracta d'un material ceràmic ferroeléctric, amb propietats piezoelèctriques i d'efecte fotorefractiu. En estat d'agregació sòlid, té cinc fases, d'acord a la seva temperatura: hexagonal, cúbica, tetragonal, ortoròmbica i romboèdrica (estructures cristal·lines ordenades d'acord a temperatura decreixent). En totes les estructures té propietats ferroelèctriques, excepte en la cúbica[1]

Aparença[modifica | modifica el codi]

Té l'aparença de pols blanc o cristalls translúcids. No és soluble en aigua, però si en àcid sulfúric concentrat.

Síntesi[modifica | modifica el codi]

El titanat de bari pot ser obtingut mitjançant sinterització en fase líquida de carbonat de bari i diòxid de titani. Sovint és barrejat amb el titanat d'estronci.

Usos[modifica | modifica el codi]

El titanat de bari s'utilitza com a material dielèctric per a la construcció de condensadors ceràmics i com a material piezoelèctric per a la construcció de micròfons de contacte i altres transductors. Com a material piezoelèctric, el titanat de bari, ha reemplaçat en nombroses aplicacions al titanat zirconat de plom (PZT).

El titanat de bari policristal·lí, té un coeficient de temperatura positiu (PTC), fent-lo útil com a material per a la construcció de termistors.

Referències[modifica | modifica el codi]