Títira emmascarada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Titira emmascarat)
Infotaula d'ésser viuTítira emmascarada
Tityra semifasciata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes80 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries2,4 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22700689 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaTityridae
GènereTityra
EspècieTityra semifasciata Modifica el valor a Wikidata
Spix, 1825
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La títira emmascarada[1] (Tityra semifasciata) és un ocell tropical de la família Tityridae[2][3] (a vegades inclosa dins de la família Tyrannidae) que habita des de Mèxic fins a Bolívia i oest del Brasil.El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[4]

És una au mitjana, robusta, entre 19 i 20 cm. Els mascles són de color gris clar, amb un antifaç negre al voltant d'ulls i en el front. Els ulls, al seu torn, estan delimitats per un anell vermell (sense plomes). El bec és vermell amb negre en la punta. Hi ha plomes negres en les ales i en la cua; les potes també són negres.

Les femelles conserven el patró del mascle quant a anell ocular, bec i potes; però la cara, la corona i el front són color marró, el mateix que el clatell, l'esquena i els costats.

Viu en zones tropicals i sub-tropicals, des del nord de Mèxic al llarg d'Amèrica Central fins al nord-oest de Sud-amèrica.[4] També s'ha reportat a l'illa Trinitat.

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «títira emmascarada». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 29 agost 2022].
  2. «Cotingas, manakins, tityras, becards». IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, gener 2021.
  3. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 453. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. 4,0 4,1 BirdLife International. «Masked Tityra. Tityra semifasciata» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020. [Consulta: 29 agost 2022].