Tito Vespasiano Strozzi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTito Vespasiano Strozzi

Placa de bronze amb el perfil de Tito Vespasiano Strozzi, al voltant de l'any 1500 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1424 Modifica el valor a Wikidata
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 agost 1505 Modifica el valor a Wikidata (80/81 anys)
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaChiesa di Santa Maria in Vado (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióPoesia
Família
FamíliaEste Modifica el valor a Wikidata
FillsHèrcules Strozzi Modifica el valor a Wikidata

Tito Vespasiano Strozzi (Ferrara, 1424 - Racano, 30 d'agost de 1505) fou un poeta italià.

Vida[modifica]

Descendent d'una branca d'exilats de la família florentina Strozzi, era fill de Giovanni Strozzi, que serví com a comandant de Nicolau III d'Este a Ferrara, i de Constanza Costabili. Va ser educat en les humanitats i l'estudi dels clàssics (tal com indica el seu nom, homenatge a dos importants emperadors romans) a l'escola de Guarino de Verona. Tenia tres germans i diverses germanes, alguns d'ells fills de Lucy, mare de Matteo Maria Boiardo.

Patrici de Ferrara, aconseguí una posició important en la cort civil dels Este i gaudia dels beneficis de ser el poeta de la cort, sota la protecció dels consecutius titulars: Leonello, Borso i Hèrcules I d'Este. Va ser armat cavaller per Hèrcules el 1473, va exercir de governador de Rovigo i Polesine entre 1473 i 1484, i de Giudice dei Savi de 1497 a 1505, càrrec que heretà el seu fill Hèrcules Strozzi, també escriptor. Fou un dels membres del seguici que acompanyà Borso d'Este a Roma el març de 1471, on el papa Sixt IV va promocionar el marquesat a ducat de Ferrara.

Obra[modifica]

Medalla de Tito Vespasiano

Assolí gran fama com a poeta humanista, amb una sèrie de refinades elegies en llatí i alguns sonets en llengua vernacla. Les seves obres principals són: La Borseide, poema èpic pràcticament perdut en honor de Borso d'Este, i Il lupo malvagio, que deixà sense acabar. També destaca la sèrie de sis llibres Eroticon on, cantant l'amor per Anzia -primer- i per Filliroe -després-, manifesta la fusió dels clàssics llatins amb la inspiració petrarquista. També va escriure epigrames, sermons i èglogues.

La seva obra va ser publicada per Aldo Manuzio en 1513, juntament amb les composicions del seu fill Hèrcules, amb el títol de Strozii poëtae pater et filius.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tito Vespasiano Strozzi