Toga (vestit)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Home vestint una toga.

La toga era una vestimenta distintiva de l'antiga Roma i Grècia, consistia en una llarga tela d'uns 6 metres de longitud. Es portava enrotllada al voltant del cos, generalment col·locada sobre una túnica. La toga estava feta de llana,[1] i la túnica sota aquesta era generalment de lli. Els rics la duien de llana molt fina i blanca llevat d'en casos de dol, i els pobres de llana basta i fosca.

Els cònsols, pretors i triomfadors la usaven amb ratlles de diversos colors i amb brodat d'or. Quan estaven de dol o durant períodes de calamitat pública els romans canviaven la toga blanca per una de color negre o gris intens. Tot ciutadà romà usava la toga, excepció dels criminals que havien estat condemnats.[2] En la major part de la història de Roma, la toga va ser usada exclusivament per homes, mentre que les dones usaven la stola. Els ciutadans no romans tenien prohibit usar toga.

Tipus de toga[modifica]

  • Toga plamata o picta era la toga enriquida amb aprimorades tasques i brodats d'or que usaven els cònsols el dia del triomf i el cònsol i els pretores en presidir els jocs del circ.
  • Toga pretexta era la toga adornada amb una franja porpra distintiu dels joves lliures de naixement i dels dictadors, pretors, edils i algunes altres persones instituïdes en dignitat.
  • Toga viril era la que prenien els fills dels ciutadans romans quan deixaven la pretexta. En general, començaven a usar-la als setze anys i des de llavors, eren aptes per exercir els càrrecs de la república.[3]

Actualment, la toga és una vestimenta de color negre utilitzada a certs països en els jutjats, pels jutges, fiscals, advocats i procuradors. També s'utilitza a partir del grau de secundària pels alumnes en sortir d'una generació, l'usen en la cerimònia final.

Referències[modifica]

  1. La toga.
  2. Diccionari enciclopèdic popular il·lustrat Salvat (1906-1914)
  3. Diccionari enciclopèdic popular il·lustrat Salvat (1906-1914).
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Toga