Tomàs Boix i Soler

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaTomàs Boix i Soler
Biografia
Naixement13 desembre 1886 modifica
Solsona modifica
Mort21 agost 1951 modifica (64 anys)
Solsona modifica
Activitat
OcupacióPintor modifica

Tomàs Boix i Soler (Solsona, 13 de desembre del 1886 - Solsona, 21 d'agost del 1951) va ser un pintor i paisatgista català, considerat com un dels pintors més prolífics del pleinairisme a la Catalunya central.[1]

Biografia[1][modifica]

Tomàs Boix era el fill gran de la família originaria i propietària de la casa Boix de Llobera. Com que era l'hereu els seus pares no li van permetre que fes estudis artístics fora de Solsona. La seva formació és autodidacta i prenent com a referència els grans pintors del moment. El seu interès se centrà sobretot en la pintura paisatgista i va esdevenir un dels pioners en pintar els paratges del Solsonès amb cavallet.

L'any 1913, va contraure matrimoni amb Pepita Sabat Fabra, una vídua d'arrels solsonines amb qui va tenir tres filles: Pilar, Elena i Pepita. A més de les ocupacions agràries, va regentar diversos negocis relacionats amb el món de l'automoció: un garatge-benzinera, un servei de taxi i la línia de transport regular de Solsona a Bassella.Era un gran aficionat a la caça, les antiguitats i l'arqueologia. La seva afició a l'arqueologia va fer que tingués una estreta relació amb Joan Serra i Vilaró que aleshores era el director el Museu Episcopal de Solsona.

Amb l'arribada de la República Catalana, Tomàs Boix va ser proclamat el primer alcalde republicà de l'Ajuntament provisional de Solsona. Posteriorment, amb l'esclat de la Guerra Civil, va haver de fugir de la ciutat i emboscar-se, per acabar sent empresonat a la Seu d'Urgell i a Lleida. Amb la fi del conflicte bèl·lic, va poder tornar a la seva ciutat i reprendre les seves activitats.

La dècada dels anys 40 es correspon amb el seu període de plenitud artística, durant el qual va emprendre nombroses campanyes arreu de Catalunya i va exhibir les seves obres en un gran nombre d'exposicions. Va obtenir diversos reconeixements i va cultivar l'amistat amb un gran nombre de pintors catalans, als quals convidava sovint a allotjar-se a casa seva i a descobrir els paisatges més pintorescos del Solsonès. El 21 d'agost de 1951, tornant a Solsona des de la seva casa pairal, un infart va causar-li la mort sobtadament.

Durant la postguerra uns quants joves solsonins van ser deixebles seus, destacant entre ells el seu nebot Manel Casserras i Boix. L'any 1980 es creà una escola d'artistes locals, l'Escola de la Ribera de Solsona, que han mantingut viva la figura de Tomàs Boix difonent la seva figura i obra.

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha editat el llibre: En plein air. Tomàs Boix. La pintura com a passió (1886-1951). Una monografia artística sobre el pintor solsoní Tomàs Boix, un dels pintors més prolífics del pleinairisme de Catalunya.[2] Es va presentar el dissabte 13 d'abril de 2019, al Museu de Solsona. Aquesta obra és fruit del treball previ per a preparar i dur a terme l'exposició que portava el mateix nom i que va tenir lloc de setembre a novembre de 2017 al museu.[3] L'equip de treball, encapçalat per Ovidi Cobacho, va considerar que calia aprofitar l'ocasió per a recopilar de forma exhaustiva l'obra del pintor solsoní.

Exposicions[1][modifica]

Durant seva carrera artística, va realitzar un total de trenta-dues exposicions: nou d'individuals i vint-i-tres de col·lectives. Pòstumament, s'ha exhibit la seva obra en diverses mostres.[1]

La seva primera exposició ve ser l'any 1912 a Lleida,[4] va ser col·lectiva als Salons de la Paeria. Del 1921 al 1923 va fer exposicions col·lectives a Barcelona.[2] La primera exposició individual és l'any 1931 a les Galeries Laietanes de Barcelona, sala on hi exposa fins a l'any 1934. Des de l'any 1934 fins a la seva mort, l'any 1951, fa una exposició individual cada any a Manresa,[4] amb l'excepció dels anys de la guerra civil. Durant aquest període també fa exposicions a Barcelona, Lleida i Terrassa.[2] A Solsona només participa en dues exposicions col·lectives d'art local, una l'any 1941 i l'altra l'any 1946.

Després de la seva mort, la primera exposició es va celebrar l'any 1965, "Homenatge al pintor Tomàs Boix Soler" organitzada per la Diputació Provincial de Lleida al Cinema Transatlàntic. Els seus quadres han participat en diverses exposicions antològiques col·lectives a Solsona (anys 1973 i 1981) i Lleida (1976, 2011 i 2012). L'any 1979 a Solsona se li fa una Exposició-Homenatge organitzada pel Cercle Artístic-Cultural del Solsonès. Sala de Cultura Sant Jordi de la Caixa d'Estalvis de Catalunya. L'any 1986 es fa una exposició individual a Balsareny i l'any 1994 a Solsona. L'exposició més important, que serveix per l'edició del llibre, és la celebrada a Solsona l'any 2017 al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona amb el títol "En plein air - Tomàs Boix - La pintura com a passió (1886-1951)". Aquesta exposició té com a precedent i preparatòria la celebrada a Almacelles[5] l'any 2016 amb el títol de "Tomàs Boix"[6] i es repeteix a Manresa[7] l'any 2018.

Referències[modifica]