Tomàs II de Savoia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tomàs II de Savoia ( 1199 - 1259 ) fou comte regent de Savoia entre 1253 i 1259, en nom del seu nebot Bonifaci I de Savoia, i comte de Flandes entre 1237 i 1244.

Antecendents familiars[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 1199 sent el quart fill del comte Tomàs I de Savoia i la seva esposa Margarida de Ginebra. Era nét per línia paterna d'Humbert III de Savoia i Beatriu de Mâcon, i per línia materna de Guillem I de Savoia.

Mitjançant el casament de la seva germana Beatriu s'emparentà amb el comte Ramon Berenguer V de Provença, i fou així mateix el germà dels també comtes Amadeu IV, Pere II i Felip I.

Va morir el 7 de febrer de 1259.

Títols[modifica | modifica el codi]

Senyor del Piemont[modifica | modifica el codi]

L'any 1233, a la mort del seu pare Tomàs I de Savoia, fou nomenat Senyor del Piemont, un territori que posteriorment transformà en Comtat del Piemont.

Comte de Flandes[modifica | modifica el codi]

Amb el seu casament amb Joana de Flandes el 1237 es convertí en comte titular del Comtat de Flandes. A la mort, però, de la seva esposa el 1244 cedí els drets sobre Flandes a la germana d'aquesta, Margarida II de Flandes i al seu marit Guillem III Dampierre.

Regència del comtat[modifica | modifica el codi]

A la mort d'Amadeu IV de Savoia es convertí en regent del comtat en nom del fill d'aquest, Bonifaci I de Savoia. A la mort de Tomàs, ocorreguda el 1259, els seus hereus intentaren aconseguí el poder però el títol comtal recaigué en Pere II de Savoia, oncle del difunt comte. A la mort d'aquest i del subsegüent comte, Felip I de Savoia, tots dos sense fills, els descedents de Tomàs II intentaren prendre el poder, recaient finalment en Amadeu V de Savoia.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

Es va casar el 2 d'abril de 1237 a la ciutat de Gant amb la comtessa Joana de Flandes, filla de Balduí IX de Flandes i Maria de Xampanya. D'aquesta unió no tingueren fills.

Amb la prematura mort de Joana es casà, en segones núpcies, vers el 1245 amb Beatriu Fieschi, amb la qual tingué:Precedit per:
Joana de Flandes
Comte de Flandes
amb Joana de Flandes

12371244
Succeït per:
Margarida III i
Guillem III Dampierre
Precedit per:
Amadeu IV
Comte de Savoia
amb Bonifaci I

12531259
Succeït per:
Pere II


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tomàs II de Savoia Modifica l'enllaç a Wikidata