Tomás Bilbao Hospitalet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTomás Bilbao Hospitalet
Biografia
Naixement18 setembre 1890 Modifica el valor a Wikidata
Bilbao (Biscaia) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 març 1954 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
  Ministre de Justícia (interí)
14 de setembre de 1938 – 27 de setembre de 1938
  Ministre sense cartera de la República espanyola en l'exili
agost de 1938 – agost de 1945
Activitat
OcupacióArquitecte
PartitANV

Tomás Bilbao Hospitalet (Bilbao, 18 de setembre de 1890 - Ciutat de Mèxic, 1954) va ser un arquitecte i polític basc, d'ideologia nacionalista i membre fundador d'Acció Nacionalista Basca.

Biografia[modifica]

Llicenciat en arquitectura el 1918 i membre de la secció de llengua i cultura de l'Eusko Ikaskuntza, va fer diversos projectes de cases socials a Arrigorriaga i Bilbao durant la Dictadura de Primo de Rivera, així com el pavelló de cristall d'Altos Hornos de Vizcaya per a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929.

Va ser tinent d'alcalde de Bilbao durant la Segona República, en ser escollit en les llistes de la Conjunció Republicano-Socialista, de la qual ANV formava part, a l'abril de 1931. En esclatar la guerra civil espanyola es posà de part de la legalitat republicana i quan es constituí el Govern d'Euzkadi fou nomenat director general d'Obres Públiques i inspector general de les obres afectes al Departament de Defensa.

Després de la caiguda de Bilbao el 1937 va ser nomenat cònsol d'Espanya a Perpinyà i el 17 d'agost de 1938 va substituir al dimitit Manuel de Irujo Ollo (PNB) com a ministre sense cartera al Govern de la República, presidit pel socialista Negrín. Va romandre al Govern fins al final de la Guerra Civil quan va partir a l'exili, primer a França i el 1942 a Mèxic a bord del Nyassa. A Mèxic va treballar en una joguineria alhora que col·laborava a Eusko Deia i formava part de la Comissió de Cultura Basca a Mèxic.

L'arquitecta mexicana Tatiana Bilbao és la seva neta,[1] i l'escriptor Jon Juaristi és renebot de Tomás Bilbao.[2]

Referències[modifica]

  1. Zabalbeascoa, Anatxu. «Tatiana Bilbao: “Hoy el fin no es entrar en la enciclopedia, sino en la lista Forbes”». El País. [Consulta: 18 desembre 2019].
  2. El Bloque Arxivat 2016-03-06 a Wayback Machine., de Jon Juaristi.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]



Càrrecs públics
Precedit per:
Manuel de Irujo Ollo
Ministre de Justícia
Segona República Espanyola

1937-1938
Succeït per:
Ramón González Peña