Campionat argentí de futbol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Torneig Obertura (Argentina))
Plantilla:Infobox sports competitionCampionat argentí de futbol
Modifica el valor a Wikidata
Tipuslliga Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
OrganitzadorAssociació del Futbol Argentí Modifica el valor a Wikidata
Part deArgentine football league system (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lliga inferiorPrimera B Nacional Modifica el valor a Wikidata
Nombre de participants28 (2024) Modifica el valor a Wikidata
Localització  i  Dates
EstatArgentina Modifica el valor a Wikidata
Vigència1891 – Modifica el valor a Wikidata
Freqüènciaanual Modifica el valor a Wikidata
Organització
PresidentClaudio Tapia (2020–2024) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Lloc webligaprofesional.ar Modifica el valor a Wikidata

La Primera Divisió d'Argentina és el torneig de la primera categoria del futbol masculí argentí, organitzat des de 1893 per la Associació del Futbol Argentí, excepte entre les temporades 2017-18 i 2019-20, quan va ser regit per la Superlliga Argentina. Dissolta aquesta, l'Associació va crear l'òrgan intern denominat Lliga Professional de Futbol Argentí, a través del qual va reprendre la seva conducció. És el màxim graó del sistema de competicions del futbol masculí a el país.

Al campionat 2021, el primer a càrrec de la Lliga Professional, hi participen vint-i-sis equips, els que són presentats per clubs, associacions civils sense ànim de lucre (tot i que des del 2000 es pot donar la situació que l'equip estigui administrat per una empresa privada, en representació i amb l'aprovació del club respectiu).

El campionat es disputa amb el format d'una sola roda de vint-i-cinc dates en què s'enfronten tots contra tots. Consagra un campió i sumaria per als descensos que s'efectivitzarien al final de la temporada 2022.

El campionat de Primera Divisió és un dels millors del món d'acord amb la Federació Internacional d'Història i Estadística de Futbol. A l'última classificació, la de 2020, ocupa el novè lloc al rànquing anual,[1] que s'elabora des de 1991. La Primera Divisió d'Argentina, a excepció de 1993, sempre va estar entre les deu primeres La seva millor ubicació en aquest rànquing es va donar el 2008, quan va aconseguir el tercer lloc, sent superada per la Premier League d'Anglaterra i per la Sèrie A d'Itàlia.

Des de 1893, s'ha disputat ininterrompudament, i és l'única que ha romàs durant 131 anys sense intervals.[a] Això, sumat que hi va haver tres temporades de sis mesos ja que en diversos cicles s'han atorgat dos títols per període i fins i tot tres a 1936 i en 2012-13, amb 192 edicions (54 en l'amateurisme i 138 al professionalisme), és la lliga que més campions va consagrar a la història del futbol mundial.

Història[modifica]

L'Argentine Association Football League organitzà el primer campionat de futbol el 1891, que fou vençut pel Saint Andrew's. La competició no acabà d'assolir molt èxit i la temporada següent no es disputà. El 21 de febrer de 1893 és fundada una segona Argentine Association Football League, pel considerat pare del futbol argentí, Alexander Watson Hutton, i representants de Quilmes Rovers Club, Caledonian's, Saint Andrew's, English High School (posteriorment Alumni), Lomas i Flores. L'Argentine Association Football League fou redenominada el febrer de 1903 com a Argentine Football Association, i el febrer de 1912 com Asociación Argentina de Football.

El 14 de juny de 1912 es fundà la Federación Argentina de Football, que creà una lliga paral·lela que existí fins al 23 de desembre de 1914, quan es fusionà amb l'AFA. També existí una altra associació paral·lela creada el 22 de setembre de 1919 amb el nom d'Asociación Amateurs de Football, i que romangué fins a fusionar-se amb l'AAF el 28 de novembre de 1926, naixent l'Asociación Amateurs Argentina de Football.

A inicis dels anys 1930 els futbolistes decideixen començar una vaga. Volien aconseguir la llibertat de contractació, ja que hi havia un pacte entre els clubs per a no fitxar un futbolista sense consentiment del club d'origen, i per a blanquejar la seva situació, ja que si bé molts cobraven per jugar no hi havia regles clares. Es decideix realitzar una reunió entre tots els representants de l'Associació per a trobar una solució. El representant de Racing Club proposa crear una branca professional amb els equips més importants de les ciutats de Buenos Aires, La Plata, Rosario i part de la província de Buenos Aires. Molts representants no accepten la proposta, ja que la solució al conflicte hauria de ser para tots i no només per a un sector. Això porta com a conseqüència una fractura a l'associació produïda el 19 de maig de 1931: Atlanta, Boca, Chacarita, Estudiantes de La Plata, Huracán, Independiente, Platense, Quilmes, Lanús, Racing, River, Tigre, Vélez, Talleres de Remedios de Escalada, San Lorenzo, Argentinos Juniors i Ferro; formen la Liga Argentina de Football, donant començament al profesionalisme. L'altra associació va prendre el nom d'Asociación Argentina de Football Amateurs i Professionales, fins que el 3 de novembre de 1934 es fusionen i donen lloc a la creació de l'Asociación del Football Argentina.

Amb la creació de l'AFA professional el 1934, els clubs de l'interior del país van començar a desitjar competir ells també en el campionat més important, per la qual cosa van començar a afiliar-se a l'AFA, especialment equips de la província de Buenos Aires i de les ciutats de Rosario i Santa Fe, durant les dècades dels anys 30 i 40. Aquesta afiliació, però, no va generalitzar-se per tot el país.

Fins a l'any 1966, el campionat es va disputar a dues voltes de forma anual, disputant-se en alguns anys (sobretot de la dècada de 1930) també una Copa d'Honor. El 1966, l'interventor de l'AFA, Valentín Suárez, va determinar un canvi en l'organització dels torneigs, destinat a permetre que els equips de l'interior del país competissin en un campionat de primera federal. El campionat tradicional, denominat Metropolitano, va ser categoritzat al mateix nivell que els organitzats per les associacions i lligues de la resta del país, jugant-se la primera meitat de l'any i classificant equips, igual que els altres campionats, al Campionat Nacional, estructurat com una copa, amb grups i eliminatòries finals.

A partir d'aleshores, el futbol es va revolucionar, sortint de l'apatia que tenia en anys anteriors. El canvi es va notar en el fet que els equips denominats petits van poder ser campions: Estudiantes de La Plata el 1967, Vélez Sársfield el 1968 i Chacarita Juniors el 1969, a diferència del període anterior que només havien assolit consagrar-se cinc equips: River Plate, Boca Juniors, Independiente, Racing Club i San Lorenzo de Almagro. També permeté que equips de l'interior assolissin el campionat: Rosario Central (1971 i 1973) i Newell's Old Boys (1974).

L'any 1982, l'ordre dels campionats va canviar, passant el Nacional a jugar-se en el primer semestre i el Metropolitano (redenominat Campionat de Primera Divisió des de 1981) al final de l'any. Per consell del director tècnic de la selecció argentina de futbol, Carlos Salvador Bilardo, el 1985, després de la disputa del Nacional, l'estructura va canviar, tornant al torneig anual des de la temporada (1985/86), desapareixent el Nacional. Per a mantenir la possibilitat d'accedir a la màxima categoria als equips de l'interior, no afiliats directament a l'AFA, es va crear el Nacional B com a segona divisió. A la temporada 1990/91, les dues rodes del campionat (Apertura i Clausura) determinaren dos campions que es van enfrontar en una final per a determinar un únic campió. A partir de la temporada 1991/92, les finals van ser eliminades i els torneigs van ser considerats independents. Malgrat que l'estructura va permetre una participació cada vegada major d'equips de l'interior i de ciutats mitjanes o petites com Tres Arroyos o Rafaela, cap equip fora de l'eix La Plata-Buenos Aires-Rosario ha assolit el campionat.

Historial[modifica]

Font:[2]

Campionats amateurs[modifica]

Campionat de Primera Divisió (1891-1934)[modifica]

Alumni guanyà 10 torneigs durant l'era amateur, incloent la del seu predecessor English High School
Racing Club cap el 1917.
Boca Juniors el 1919.
Huracán 1920.
Vicente de la Mata, en un partit entre Independiente i River Plate el 1939
La Máquina fou una de les grans davanteres del futbol argentí
Independiente 1948.
Vélez Sarsfield 1968.
San Lorenzo 1968.
Estudiantes de La Plata celebra l'obtenció de la Copa Interamericana de 1969
Rosario Central 1971.
Estudiantes de La Plata 2006.
Temporada Campió Subcampió Tercer
1891 (AAFL) Saint Andrews (1)[b] Old Caledonians BA&R Railway
1892 (AAFL) no es disputà
1893 (AAFL) Lomas Athletic (1) Flores Athletic Quilmes Club
1894 (AAFL) Lomas Athletic (2) Rosario Athletic Flores Athletic
1895 (AAFL) Lomas Athletic (3) Lomas Academy Flores Athletic
1896 (AAFL) Lomas Academy (1) Flores Athletic Lomas Athletic
1897 (AAFL) Lomas Athletic (4) Lanus Athletic Belgrano Athletic
1898 (AAFL) Lomas Athletic (5) Lobos Athletic Belgrano Athletic
1899 (AAFL) Belgrano Athletic (1) Lobos Athletic Lomas Athletic
1900 (AAFL) English High School (1) [c] Lomas Athletic Belgrano Athletic
1901 (AAFL) Alumni (2) Belgrano Athletic Quilmes
1902 (AAFL) Alumni (3) Barracas Athletic Quilmes
1903 (AFA) Alumni (4) Belgrano Athletic Barracas Athletic
1904 (AFA) Belgrano Athletic (2) Alumni Lomas Athletic
1905 (AFA) Alumni (5) Belgrano Athletic Estudiantes (Buenos Aires)
1906 (AFA) Alumni (6) Lomas Athletic no es va definir
1907 (AFA) Alumni (7) Estudiantes (Buenos Aires) San Isidro
1908 (AFA) Belgrano Athletic (3) Alumni Argentino de Quilmes
1909 (AFA) Alumni (8) River Plate Quilmes
1910 (AFA) Alumni (9) Porteño Belgrano Athletic
1911 (AFA) Alumni (10) Porteño San Isidro
1912 (AAF) Quilmes AC (1) San Isidro Racing Club
1912 (FAF) Porteño (1) Independiente Estudiantes (La Plata)
1913 (AAF) Racing Club (1) San Isidro River Plate
1913 (FAF) Estudiantes (La Plata) (1) Gimnasia y Esgrima (Buenos Aires) Argentino de Quilmes
1914 (AAF) Racing Club (2) Estudiantes (Buenos Aires) Boca Juniors
1914 (FAF) Porteño (2) Estudiantes (La Plata) Independiente
1915 (AAF) Racing Club (3) San Isidro River Plate
1916 (AAF) Racing Club (4) Platense River Plate
1917 (AAF) Racing Club (5) River Plate Huracán
1918 (AAF) Racing Club (6) River Plate Boca Juniors
1919 (AAF) Boca Juniors (1) Estudiantes (La Plata) Huracán
1919 (AAmF) Racing Club (7) Vélez Sarsfield River Plate
1920 (AAF) Boca Juniors (2) Banfield Huracán
1920 (AAmF) River Plate (1) Racing Club San Lorenzo
1921 (AAF) Huracán (1) Del Plata Boca Juniors
1921 (AAmF) Racing Club (8) River Plate Independiente
1922 (AAF) Huracán (2) Sportivo Palermo Boca Juniors
1922 (AAmF) Independiente (1) River Plate San Lorenzo
1923 (AAF) Boca Juniors (3) Huracán Sportivo Barracas
1923 (AAmF) San Lorenzo (1) Independiente River Plate
1924 (AAF) Boca Juniors (4) Temperley Dock Sud
1924 (AAmF) San Lorenzo (2) Gimnasia y Esgrima (La Plata) Independiente
1925 (AAF) Huracán (3) Nueva Chicago El Porvenir
1925 (AAmF) Racing Club (9) San Lorenzo Almagro
1926 (AAF) Boca Juniors (5) Argentinos Juniors Huracán
1926 (AAmF) Independiente (2) San Lorenzo Platense
1927 San Lorenzo (3) Boca Juniors Lanús
1928 Huracán (4) Boca Juniors Estudiantes (La Plata)
1929 Gimnasia y Esgrima LP (1) Boca Juniors River Plate
1930 Boca Juniors (6) Estudiantes (La Plata) River Plate
1931 (AFAP) Estudiantil Porteño (1) Almagro Sportivo Buenos Aires
1932 (AFAP) Sportivo Barracas (1) Barracas Central Colegiales
1933 (AFAP) Sportivo Dock Sud (1) Nueva Chicago Banfield
1934 (AFAP) Estudiantil Porteño (2) Banfield Defensores de Belgrano


Campionats professionals[modifica]

Campionat de Primera Divisió (1931-1966)[modifica]

Temporada Campió Subcampió Tercer
1931 Boca Juniors (7) San Lorenzo Estudiantes (La Plata)
1932 River Plate (2) Independiente Racing Club
1933 San Lorenzo (4) Boca Juniors Racing Club
1934 Boca Juniors (8) Independiente San Lorenzo
1935 Boca Juniors (9) Independiente San Lorenzo
1936 (H)[d] San Lorenzo (5) Huracán Boca Juniors
1936 (C)[d] River Plate (3) San Lorenzo Racing Club
1936 (O)[d] River Plate (4) San Lorenzo Boca Juniors
1937 River Plate (5) Independiente Boca Juniors
1938 Independiente (3) River Plate San Lorenzo
1939 Independiente (4) River Plate Huracán
1940 Boca Juniors (10) Independiente River Plate
1941 River Plate (6) San Lorenzo Newell's Old Boys (Rosario)
1942 River Plate (7) San Lorenzo Huracán
1943 Boca Juniors (11) River Plate San Lorenzo
1944 Boca Juniors (12) River Plate Estudiantes (La Plata)
1945 River Plate (8) Boca Juniors Independiente
1946 San Lorenzo (6) Boca Juniors River Plate
1947 River Plate (9) Boca Juniors Independiente
1948 Independiente (5) River Plate Estudiantes (La Plata)
1949 Racing Club (10) River Plate Platense
1950 Racing Club (11) Boca Juniors Independiente
1951 Racing Club (12) Banfield River Plate
1952 River Plate (10) Racing Club Independiente
1953 River Plate (11) Vélez Sársfield Racing Club
1954 Boca Juniors (13) Independiente River Plate
1955 River Plate (12) Racing Club Boca Juniors
1956 River Plate (13) Lanús Boca Juniors
1957 River Plate (14) San Lorenzo Racing Club
1958 Racing Club (13) Boca Juniors San Lorenzo
1959 San Lorenzo (7) Racing Club Independiente
1960 Independiente (6) River Plate Argentinos Juniors
1961 Racing Club (14) San Lorenzo River Plate
1962 Boca Juniors (14) River Plate Gimnasia y Esgrima (La Plata)
1963 Independiente (7) River Plate Racing Club
1964 Boca Juniors (15) Independiente River Plate
1965 Boca Juniors (16) River Plate Vélez Sársfield
1966 Racing Club (15) River Plate Boca Juniors

Campionats Nacional i Metropolitano (1967-1985)[modifica]

Any Campió Metropolitano Subcampió Campió Nacional Subcampió
1967 Estudiantes (La Plata) (2) Racing Club Independiente (8) Estudiantes (La Plata)
1968 San Lorenzo (8) Estudiantes (La Plata) Vélez Sársfield (1) River Plate
1969 Chacarita Juniors (1) River Plate Boca Juniors (17) River Plate
1970 Independiente (9) River Plate Boca Juniors (18) Rosario Central
1971 Independiente (10) Vélez Sársfield Rosario Central (1) San Lorenzo
1972 San Lorenzo (9) Racing Club San Lorenzo (10) River Plate
1973 Huracán (5) Boca Juniors Rosario Central (2) River Plate
1974 Newell's Old Boys (Rosario) (1) Rosario Central San Lorenzo (11) Rosario Central
1975 River Plate (15) Huracán River Plate (16) Estudiantes (La Plata)
1976 Boca Juniors (19) Huracán Boca Juniors (20) River Plate
1977 River Plate (17) Independiente Independiente (11) Talleres (Córdoba)
1978 Quilmes (3) Boca Juniors Independiente (12) River Plate
1979 River Plate (18) Vélez Sársfield River Plate (19) Unión (Santa Fe)
1980 River Plate (20) Argentinos Juniors Rosario Central (3) Racing (Córdoba)
1981 Boca Juniors (21) Ferro Carril Oeste River Plate (21) Ferro Carril Oeste
1982 Estudiantes (La Plata) (3) Independiente Ferro Carril Oeste (1) Quilmes
1983 Independiente (13) San Lorenzo Estudiantes (La Plata) (4) Independiente
1984 Argentinos Juniors (1) Ferro Carril Oeste Ferro Carril Oeste (2) River Plate
1985 - - Argentinos Juniors (2) Vélez Sársfield

Campionat de Primera Divisió (1985/86-1990/91)[modifica]

Temporada Campió Subcampió Tercer
1985-86 River Plate (22) Newell's Old Boys (Rosario) Deportivo Español
1986-87 Rosario Central (4) Newell's Old Boys (Rosario) Independiente
1987-88 Newell's Old Boys (Rosario) (2) San Lorenzo Racing Club
1988-89 Independiente (14) Boca Juniors Deportivo Español
1989-90 River Plate (23) Independiente Boca Juniors
1990-91[e] Newell's Old Boys (Rosario) (3) Boca Juniors River Plate

Tornejos d'Apertura i Clausura (1991-2012)[modifica]

Temporada Campió Clausura Subcampió Campió Apertura Subcampió
1991 - - River Plate (24) Boca Juniors
1992 Newell's Old Boys (Rosario) (4) Vélez Sársfield Boca Juniors (22) River Plate
1993 Vélez Sársfield (2) Independiente River Plate (25) Vélez Sársfield
1994 Independiente (15) Huracán River Plate (26) San Lorenzo
1995 San Lorenzo (12) Gimnasia y Esgrima (La Plata) Vélez Sársfield (3) Racing Club
1996 Vélez Sársfield (4) Gimnasia y Esgrima (La Plata) River Plate (27) Independiente
1997 River Plate (28) Colón (Santa Fe) River Plate (29) Boca Juniors
1998 Vélez Sársfield (5) Lanús Boca Juniors (23) Gimnasia y Esgrima (La Plata)
1999 Boca Juniors (24) River Plate River Plate (30) Rosario Central
2000 River Plate (31) Independiente Boca Juniors (25) River Plate
2001 San Lorenzo (13) River Plate Racing Club (16) River Plate
2002 River Plate (32) Gimnasia y Esgrima (La Plata) Independiente (16) Boca Juniors
2003 River Plate (33) Boca Juniors Boca Juniors (26) San Lorenzo
2004 River Plate (34) Boca Juniors Newell's Old Boys (Rosario) (5) Vélez Sársfield
2005 Vélez Sársfield (6) Banfield Boca Juniors (27) Gimnasia y Esgrima (La Plata)
2006 Boca Juniors (28) Lanús Estudiantes (La Plata) (5) Boca Juniors
2007 San Lorenzo (14) Boca Juniors Lanús (1) Tigre
2008 River Plate (35) Boca Juniors Boca Juniors (29) Tigre
2009 Vélez Sársfield (7) Huracán Banfield (1) Newell's Old Boys (Rosario)
2010 Argentinos Juniors (3) Estudiantes (La Plata) Estudiantes (La Plata) (6) Vélez Sársfield
2011 Vélez Sársfield (8) Lanús Boca Juniors (30) Racing Club
2012 Arsenal (1) Tigre - -

Campionat de Primera Divisió (A partir del 2012)[modifica]

Temporada Campió Subcampió Tercer
2012 Inicial Vélez Sársfield (9) Newell's Old Boys (Rosario) Belgrano (Córdoba)
2013 Final Newell's Old Boys (Rosario) (6) River Plate Lanús
2012-13 Superfinal Vélez Sársfield (10) [f] Newell's Old Boys (Rosario) Lanús
2013 Inicial San Lorenzo (15) Lanús Vélez Sársfield
2014 Final River Plate (36) Boca Juniors Estudiantes (La Plata)
2014 Transición Racing Club (17) River Plate Lanús
2015 Boca Juniors (31) San Lorenzo Rosario Central
2016 Transición Lanús (2) San Lorenzo Estudiantes (La Plata)
2016-17 Boca Juniors (32) River Plate Estudiantes (La Plata)
2017-18 Boca Juniors (33) Godoy Cruz (Mendoza) San Lorenzo
2018-19 Racing Club (18) Defensa y Justicia Boca Juniors
2019-20 Boca Juniors (34) River Plate Vélez Sársfield
2021 River Plate (37) Defensa y Justicia Talleres (Córdoba)
2022 Boca Juniors (35) Racing Club River Plate
2023 River Plate (38) Talleres (Córdoba) San Lorenzo

Notes[modifica]

  1. Si bé les lligues britàniques i la neerlandesa són més antigues, es van veure interrompudes a causa de les guerres mundials
  2. L'Associació considera el títol compartit, tot i que en el seu moment es disputà un play-off final entre els dos guanyat per St. Andrews. El campionat no és considerat oficial.
  3. A partir de 1901 canvià el nom a Alumni perquè la Federació prohibí els noms d'escoles per evitar finalitats publicitàries.
  4. 4,0 4,1 4,2 El 1936 es disputà la "Copa Campeonato" (guanyada per River Plate) i la "Copa de Honor" (guanyada per San Lorenzo). En finalitzar es disputà la "Copa de Oro", a partit únic, que guanyà River.[3] Inicialment es considerava River únic campió.[4] El 2013, la AFA va incloure tres campions el 1936, per les tres competicions disputades.[5][6]
  5. Aquesta temporada es disputaren dues competicions, Apertura (Newell's Old Boys) i Clausura (Boca Juniors), i una final a doble partit guanyada per Newell's. A partir de la temporada següent Apertura i Clausura es consideren competicions separades.
  6. La superfinal fou considerada com un títol addicional.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]