Torre Roja de Viladecans

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre Roja de Viladecans
Imatge
Torre Roja de Viladecans
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaViladecans (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 19′ 13″ N, 2° 01′ 20″ E / 41.3203°N,2.02222°E / 41.3203; 2.02222
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1757-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005766 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1965 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC13347 Modifica el valor a Wikidata

La Torre Roja és una fortificació medieval situada a Viladecans i que originàriament s'anomenava Torre Burguesa perquè era on es controlava la Quadra Burguesa, que era al territori sota la jurisdicció del castell d'Eramprunyà.

Deu el seu nom al color roig característic de les roques del territori de l'Eramprunyà amb les que està construïda.[1] Aquesta fortificació tenia una doble funció: talaia i torre de defensa. La torre fortificada de planta quadrada amb quatre pisos és del segle xiii. Els pisos són coberts amb volta de canó rebaixada, amb l'eix igual al dels seus arcs. La porta principal, del mateix tipus que el d'un recinte emmurallat, és d'arc de mig punt i dovelles de pedra, amb pas cobert i arc també a l'interior.[2] Les edificacions annexes laterals són de començament del segle xix,[1] fetes per l'arquitecte Francesc de Paula Nebot per encàrrec de Mercè Pratsmarsó, propietària de l'edifici a l'època.

Història[modifica]

L'edifici és documentat des del 1148.[2] L'any 1265 la família dels Burguès, ciutadans de Barcelona, adquiriren unes possessions al municipi, a les quals integrarien la Quadra Burguesa, centrada en l'antiga torre d'aquest nom i avui anomenada Torre-roja. El 1327 es documenten dues jurisdiccions diferents a Viladecans, però dins els termes del castell d'Eramprunyà, arrel d'un litigi de límits entre Pere Marc (senyor d'Eramprunyà) d'una banda, i Francesc Burguès (senyor de Viladecans), Guillem de la Torre (del mateix lloc) i Antiga (vídua de Pere Burguès) de l'altra. Sembla que és Guillem de la Torre qui s'hauria d'identificar amb el senyor de la quadra de la Torre Roja o Torre Burguesa, com també és anomenada.

El 1562 Enric d'Agullana vengué el lloc de Viladecans i la torre Burguesa als Fiveller, que aleshores posseïen la baronia d'Eramprunyà, a la qual els llocs esmentats restaren integrats fins al 1625 que pervingueren als barons de Sant Vicenç. Al segle xviii n'era senyor Miquel de Torrelles, que hi tenia a l'indret una casa i un fortí amb dues peces d'artilleria.[2]

L'edifici fou molt restaurat el primer quart del segle xx.[2] A final de la dècada dels 1970 fou utilitzada com a escola pública de forma provisional mentre es construïa el col·legi públic Doctor Trueta al costat. Va servir també com a seu de la Policia Nacional.[2] L'edifici i el jardins annexes han estat rehabilitats a la dècada dels 80. Actualment presideix una plaça a la qual dona nom, i a l'interior està ubicada la seu de l'Àrea de Planificació Territorial i Promoció de l'Ajuntament de Viladecans.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre Roja de Viladecans
  1. 1,0 1,1 1,2 «Plana oficial de l'ajuntament de Viladecans». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 13 gener 2010].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «La Torre Roja». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 5 juliol 2019].