Torre biònica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Torre Biònica és un projecte dissenyat pels arquitectes Eloy Celaya Escribano, Javier Gómez Pioz i María Rosa Cervera Sardá. Es tracta d'un projecte de ciutat vertical per albergar un total de 100.000 habitants repartits en 300 pisos. La torre, de 1.228 metres d'alçada, tindria un cost total de 15.000 milions de dòlars. Originalment proposat al Govern xinès pels seus propis autors es tractaria d'un hàbitat basat en l'aprofitament de tots els recursos naturals i l'estalvi d'energia, restablint així un equilibri entre tecnologia i natura en els megacentres urbans. Està pensat per a ser construït sobre una illa artificial per a reduir els moviments de l'estructura, en cas de sismes o forts vents.

La gran torre estarà dividida en 12 barris de 80 metres d'alçada cadascun. Cada un d'aquests, separat per una planta estanca del següent, tindrà entre altres coses hotels, parcs, habitatges, oficines i botigues. El gran nombre de solucions inspirades en el món animal i vegetal davant els problemes de desenvolupament d'aquest nou tipus de mètode d'edificació (fonamentació, estructura vertical, resistència a les forces horitzontals, proveïment d'aigua, etc.) és el que li dóna l'adjectiu de biònica.

Història[modifica | modifica el codi]

El gener de l'any 1997, un gran equip d’experts en arquitectura, enginyeria, biologia i disseny comencen a treballar conjuntament en el desenvolupament del prototip "Bionic Vertical Space". El resultat, fruit de més de deu anys d'investigació, és exposat a Londres, l’octubre del mateix any en la International Conference on Multipurpose High-Rise Towers and Tall Buildings, organitzada per The Concrete Society. A dia d’avui el Projecte Torre Biònica és conegut en nombrosos països i està intentant establir la seva ubicació definitiva igual que la infraestructura necessària per a poder-se dur a terme. El futur és incert, però esperançador.

Cap al 1950, Frank Lloyd Wright va proposar el "gratacel d'una milla d'alçada". El principal problema que tenia per a la seva edificació era la connexió entre pisos, ja que els ascensors de l'època no podien assolir aquelles altures. La principal por per la qual no es construeix aquesta torre és el fet que hi hagués un atac terrorista com el de l'11 de setembre a Nova York.

Aquestes fronteres que han existit al llarg de la curta carrera per la construcció en altura ajudaran a entendre millor en quina fase ens trobem, i si el límit actual, que és al voltant dels 500 metres d'altura, serà superat en els pròxims anys o si en canvi, haurem d'esperar que el projecte pugui aplicar-se a la construcció d'una ciutat de 1.228 metres d'altura.

Altres dades[modifica | modifica el codi]

  • Capacitat màxima: 100.000 habitants
  • Superfície total: 2.000.000 de metres quadrats
  • Dimensió: planta el·líptica de dimensió variable (166 x 133 metres dim. màxima)
  • Comunicació: 368 ascensors de desplaçament vertical i horitzontal (15 m/s)
  • Illa artificial de la base: 1 km de diàmetre.
  • Estructura: microestructura de formigó d'alta resistència.
  • Model urbà: ciutat vertical
  • Alçada actual: 1228 metres
  • Oscil·lació a l'extrem: 2,45 metres de desplaçament lateral total

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]