Torre de Sant Sebastià (Palafrugell)

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:47, 2 maig 2012 amb l'última edició de Jrgoma (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre de Sant Sebastià
Imatge
Dades
TipusTorre de sentinella Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPalafrugell (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 53′ 49″ N, 3° 12′ 10″ E / 41.896967°N,3.202678°E / 41.896967; 3.202678
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1167-MH-EN Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0005978 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1289 Modifica el valor a Wikidata

Torre de Sant Sebastià és un monument protegit com a bé cultural d'interès nacional del municipi de Palafrugell (Baix Empordà).

Descripció

L´element es troba situat al cim de la muntanya de Sant Sebastià. La torre es troba al punt anomenat "Salt de Romaboira", i actualment és integrada a l´extrem nord-est del conjunt del santuari de Sant Sebastià. La planta és de semicercle allargat, segurament condicionada per l´existència d´una primitiva capella a la part baixa de la torre. L´exterior és arrebossat, però hi són visibles els angles, amb carreus de granit ben escairats. La façana de ponent té adossada en la meitat inferior l´ermita d´època barroca. Al tram que sobresurt de la capella es poden veure les restes d´un gran matacà de granit. A la banda esquerra d´aquesta façana s´eleva un campanar de paret. Es conserven els merlets que coronaven la torre, de forma rectangular amb una espitllera central.

Història

La torre de guaita de Sant Sebastià de la Guarda es va bastir a partir del 1445. Segons l´autor F.Monsalvatje, en el permís que el bisbe Bernat de Pau concedí per edificar la capella de Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols l´any 1452 apareix esmentada " la capella et turris Sancti Sebastiani marrittimi de palafrugello".

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de Sant Sebastià
  • «Torre de Sant Sebastià». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 30 abril 2012].