Torre de la Guàrdia

(S'ha redirigit des de: Torre de la Guàrdia (Subirats))
Per a altres significats, vegeu «Torre de la Guàrdia d'Urgell».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre de la Guàrdia
Imatge
Dades
TipusTorre de telegrafia òptica Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSubirats (Alt Penedès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDalt del turó de la Guàrdia, al nord de Sant Pau d'Ordal (Subirats, Alt Penedès)
Map
 41° 23′ 28″ N, 1° 47′ 26″ E / 41.391219°N,1.790578°E / 41.391219; 1.790578
BCIL
IdentificadorIPAC: 4819

La Torre de la Guàrdia és una torre de telegrafia òptica al cim del turó de la Guàrdia, de 385 metres d'altitud i prop del nucli de Sant Pau de l'Ordal, al terme municipal de Subirats (Alt Penedès), protegida com a bé cultural d'interès local. El nom prové d'una antiga torre de guaita de petites dimensions, que servia per a vigilar el camí durant l'alta edat mitjana, de la que queden unes restes a tocar de la torre de telegrafia.[1] Formava part de la línia de telegrafia òptica civil de Madrid a La Jonquera. La torre anterior era la de Vilafranca del Penedès, i la següent la torre de l'Ordal, a Subirats.

La torre és de planta quadrada, d'uns dos metres d'alçària, amb una mena de sòcol, tot de pedra de marge enganxada amb fang, que envolta la construcció. Hi ha una mancança absoluta de documentació sobre aquesta torre. Probablement l'origen de la torre annexa sigui alt-medieval i formés part del sistema de guaita, juntament amb la torre de Can Llopart que alertava el castell de Subirats.[2]

La torre coincideix amb un vèrtex geodèsic.[3]

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. Prats i Pons, Jaume. 4 pedres de... La telegrafia òptica a Catalunya. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya, octubre 2004, p. 129. ISBN 84-393-6595-0. 
  2. «Torre de la Guàrdia». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 4 setembre 2015].
  3. «MB57 Torre La Guardia. Subirats (Torres Telegrafia Òptica Civil)». Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació a Catalunya.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de la Guàrdia