Torres d'en Lluc

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Restes arqueològiques d'una antiga fortificació situades al cap d'Albarca, a l'extrem nord de Sant Antoni de Portmany.

A mitjan tram d'escarpada costa que uneix Santa Agnès i Sant Mateu s'arriba al jaciment arqueològic de ses Torres d'en Lluc, pròxim als penya-segats de Cala d'Albarca. Aquest misteriós assentament, que els historiadors només han pogut datar en un període que abasta des dels temps paleocristians a l'alta Edat Mitjana, està integrat per dues antigues torres de planta ovalada i un tram de muralla que les uneix.

El conjunt formava part d'una misteriosa fortalesa de majors dimensions, encara que es desconeix amb exactitud per què va ser construïda. Alguns historiadors apunten que probablement es va concebre com a últim refugi per als habitants d'aquests paratges solitaris, contínuament amenaçats per les invasions pirates.

Les Torres d'en Lluc constitueixen un enclavament privilegiat per vigilar la badia de Cala d'Albarca, a la dreta del cap on s'assenten, i l'anomenat Racó Verd, a l'esquerra. A l'estar situades en un cap, Es Cap de Mossons, a la Mola d'Albarca, ben elevades i envoltades de mar per tres fronts, constituïen una fortalesa ben protegida.

De les dues torres només queda la base. La primera, de majors dimensions, està situada a l'esquerra dels murs de pedra que avui envolten el conjunt i que probablement van ser construïts per algun pagès que va conrear aquesta zona o criar aquí bestiar. Ofereix un paisatge sublim. Està unida a la segona torre mitjançant un llarg tram de muralla, de més d'un metre d'ample, que travessa els bancals en perpendicular. Al peu d'aquestes parets de pedra se situa l'altra torre, més petita però que conserva una major altura en els seus murs. Des d'aquesta es contemplava Cala d'Albarca.

39° 3′ 56.74″ N, 1° 21′ 28.91″ E / 39.0657611°N,1.3580306°E / 39.0657611; 1.3580306 [1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]