Tortuga de caixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nom comúTortuga de caixa
Nom comú sense valor taxonòmic
Tortuga de caixa americana Terrapene carolina

Tortuga de caixa és el nom comú que reben diverses espècies de tortuga. Es pot referir a les del gènere Cuora o Pyxidea, que són les tortugues de caixa asiàtiques, o més comunament a les espècies del gènere Terrapene, les tortugues de caixa nord-americanes. Estan caracteritzades en gran part per tenir una closca en forma de cúpula, que està articulada en la part inferior, permetent a l'animal tancar la seva closca per escapar dels depredadors. A més a més, tots dos gèneres són molt diferents en hàbitat, comportament i aparença, i ni tan sols estan classificats en la mateixa família. Fins i tot, encara que les tortugues de caixa es van convertir en mascotes molt populars, les seves necessitats en captivitat són complexes i la captura de tortugues pot tenir seriosos efectes perjudicials en la població salvatge.

La tortuga de caixa viu generalment més de vint anys, amb casos verificats de períodes de vida que superen els 40 o 50 anys. Hi ha hagut casos no verificats de tortugues de caixa que van viure cent anys i més.

Alimentació[modifica]

Les tortugues de caixa nord-americanes són omnívores. Els seus ulls de linx i el seu sentit de l'olfacte agut els ajuda a trobar aliments com ara cargols, insectes, baies, fongs, llimacs, cucs, flors, peixos, granotes, salamandres, diversos rosegadors,[serps, aus i ous. Durant els seus primers cinc o sis anys de vida, mentre creixen, són primàriament carnívores. Els adults tendeixen a ser majorment herbívors, però no s'alimenten de fulles verdes. Les tortugues de caixa són conegudes per alimentar-se d'animals trobats morts a les carreteres víctimes d'haver estat atropellades per un vehicle de rodatge. Les tortugues nounades i joves necessiten més proteïna i prefereixen una dieta carnívora, a la qual, a mesura que es fan grans, incorporen més i més plantes.

Reproducció[modifica]

Lluita d'aparellament de la tortuga de caixa Terrapene carolina

Mentre que sembla que la majoria dels coits de Terrapene carolina ocorren en trobades d'un a un, hi ha ocasions en les quals dos mascles competiran per accedir a una mateixa femella. Aquestes trobades, que gairebé mai arriben a ser combats mortals, consisteixen en cops de cap, empentes i, potser, intents de bolcar a l'altre. Es presumeix que eventualment un dels mascles s'esgota i es retira del camp mentre que l'altre aconsegueix l'accés a la femella.

Espècies[modifica]

Terrapene ornata.
Tortuga de caixa indoxina Cuora galbinifrons.
Tortugues de caixa nord-americanes

Tortugues de caixa asiàtiques[modifica]

Gènere Pyxidea

Bibliografia[modifica]

  • The Ornate Bird Garden. «Is A Box Turtle the Right Pet For You?».
  • Box Turtle Fact Sheet - National Zoo| FONZ.
  • The Ornate Bird Garden. «Get Your Turtle to Eat».
  • The Davidson College Box Turtle Study.
  • The Snakes Found in Indiana - The Indiana Snake Database.
  • The Eastern Box Turtle (Terrapene carolina) - Eastern Box Turtle Information.
  • Box Turtle Partnership of Texas.
  • Passage of the Louisiana Law Prohibiting the Commercial Harvest Of Wild Box Turtles.
  • Eastern Box Turtle - Chesapeake Bay Program.

Enllaços externs[modifica]