Tortugada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Tortugada al peu d'un vessant de teulada. Mas de Barberans, Montsià.
Tortugada, detall de les «tortugues» que formen la canalera. Mas de Barberans, Montsià.

La tortugada és una canalera[1] feta de tortugues (teules de tortuga) que es posa al capdevall d’un vessant de teulada i al tot el llarg d’ella per rebre’n l’aigua de pluja i conduir-la a una canonada.[2]

La tortuga és una teula més encorvada que les ordinàries que té la planta en forma de T, la qual cosa permet de col·locarla a l’extrem d’una filera de teules i formar la canalera al peu del pendent.[3]

En les teulades, per fer els aigafons es fan servir teules anomenades canaló amb aleta o sense. Els d’aleta tenen un sortint pla a fi de poder ser subjectats per les teules finals d’intersecció de l’aiguafons i es fan servir també, a modus de tortugada, en les canaleres de façana, però no són tant fiables.[4] Els canalons sense aleta s’han de subjectar mitjançant la infraestructura constructiva de l’aiguafons i no es poden fer servir en els ràfecs de façana.

Les tortugues, i conseqüentment les teules tortugues, poden ser dreta o esquerra,[Cal aclariment] segons el costat del vessant en el sentit d'aigües avall.

Per fer correctament una canalera de tortugues, calen peces especials :

  • Enllaç de la canonada de desguàs, que pot ser : dreta o esquerra i (en ambdós casos) terminal o intermedi.
  • Gàrgola que igualment pot ser : dreta o esquerra i (en ambdós casos) terminal o intermedi.

Referències[modifica]

  1. «Canalera Gran Enciclopèdia Catalana» (en català). Enciclopèdia.cat. [Consulta: 18 desembre 2017].
  2. Pompeu Fabra. Diccionari General de la Lengua Catalana. Barcelona: EDHAS, 1977. ISBN 84-350-120-2 [Consulta: 16 juny 2017]. 
  3. Departament de terminologia de l'ITEC. Diccionario manual de la construcción. Barcelona: Institut de Tecnologia de la Construcción de Catalunya, 1986. ISBN 84-85954-32-7 [Consulta: 16 juny 2017]. 
  4. Pere Benavent de Barberà. Como debo construir. Barcelona: Editorial Bosch, 1963, p. 150. ISBN Dipòsit Legal : B 30053 - 1966 [Consulta: 16 juny 2017]. 

Enllaços externs[modifica]