Tortugada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Tortugada al peu d'un vessant de teulada. Mas de Barberans, Montsià.
Tortugada, detall de les «tortugues» que formen la canalera. Mas de Barberans, Montsià.

La tortugada és una canalera[1] feta de tortugues (teules de tortuga) que es posa al capdevall d’un vessant de teulada i al tot el llarg d’ella per rebre’n l’aigua de pluja i conduir-la a una canonada.[2]

La tortuga és una teula més encorvada que les ordinàries que té la planta en forma de T, la qual cosa permet de col·locarla a l’extrem d’una filera de teules i formar la canalera al peu del pendent.[3]

En les teulades, per fer els aigafons es fan servir teules anomenades canaló amb aleta o sense. Els d’aleta tenen un sortint pla a fi de poder ser subjectats per les teules finals d’intersecció de l’aiguafons i es fan servir també, a modus de tortugada, en les canaleres de façana, però no són tant fiables.[4] Els canalons sense aleta s’han de subjectar mitjançant la infraestructura constructiva de l’aiguafons i no es poden fer servir en els ràfecs de façana.

Les tortugues, i conseqüentment les teules tortugues, poden ser dreta o esquerra,[Cal aclariment] segons el costat del vessant en el sentit d'aigües avall.

Per fer correctament una canalera de tortugues, calen peces especials :

  • Enllaç de la canonada de desguàs, que pot ser : dreta o esquerra i (en ambdós casos) terminal o intermedi.
  • Gàrgola que igualment pot ser : dreta o esquerra i (en ambdós casos) terminal o intermedi.

Referències[modifica]

  1. «Canalera Gran Enciclopèdia Catalana» (en català). Enciclopèdia.cat. [Consulta: 18 desembre 2017].
  2. Pompeu Fabra. Diccionari General de la Lengua Catalana. Barcelona: EDHAS, 1977. ISBN 84-350-120-2 [Consulta: 16 juny 2017]. 
  3. Departament de terminologia de l'ITEC. Diccionario manual de la construcción. Barcelona: Institut de Tecnologia de la Construcción de Catalunya, 1986. ISBN 84-85954-32-7 [Consulta: 16 juny 2017]. 
  4. Pere Benavent de Barberà. Como debo construir. Barcelona: Editorial Bosch, 1963, p. 150. ISBN Dipòsit Legal : B 30053 - 1966 [Consulta: 16 juny 2017]. 

Enllaços externs[modifica]