Tosudita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTosudita

Tosudita recobrint cristalls d'ortoclasa Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNa0.5(Al,Mg)₆((Si,Al)₈O18)(OH)₁₂·5H₂O
EpònimToshio Sudō (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusSolnechnogorsk, Aluixta, República de Crimea, Rússia
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.EC.60
Nickel-Strunz 9a ed.9.EC.60 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/H.18 Modifica el valor a Wikidata
Dana71.4.2.4
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 5,17 Å; b = 8,97 Å; c = 24,2 Å; β = 94°
Grup puntual2 - esfenoide
Grup espacialb2
Colorblanc, groc clar, verd clar, blau intens
Exfoliacióperfecta - {001}
Duresa1 a 2
Lluïssorcerosa, mat
Densitat2,83 g/cm³ (mesurada);
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,542 a 1,564 nβ = 1,570 nγ = 1,548 a 1,574
Birefringènciaδ = 0,006 a 0,010
Angle 2Vmesurat: 59°
Dispersió òpticano en té
Impureses comunesFe, Mg, Ca, Li
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolTos Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La tosudita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el nom en honor de Toshio Sudo (1911-2000), professor de mineralogia de la Universitat de Tòquio, al Japó. Va ser un expert en la mineralogia de les argiles, sobretot en els processos d'alteració mitjançant els quals es formen aquestes.

Característiques[modifica]

La tosudita és un silicat de fórmula química Na0.5(Al,Mg)₆((Si,Al)₈O18)(OH)₁₂·5H₂O. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1963. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 1 i 2.

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «09.EC - Fil·losilicats amb plans de mica, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques» juntament amb els següents minerals: minnesotaïta, talc, wil·lemseïta, ferripirofil·lita, pirofil·lita, boromoscovita, celadonita, txernikhita, montdorita, moscovita, nanpingita, paragonita, roscoelita, tobelita, aluminoceladonita, cromofil·lita, ferroaluminoceladonita, ferroceladonita, cromoceladonita, tainiolita, ganterita, annita, efesita, hendricksita, masutomilita, norrishita, flogopita, polilitionita, preiswerkita, siderofil·lita, tetraferriflogopita, fluorotetraferriflogopita, wonesita, eastonita, tetraferriannita, trilitionita, fluorannita, xirokxinita, shirozulita, sokolovaïta, aspidolita, fluoroflogopita, suhailita, yangzhumingita, orlovita, oxiflogopita, brammal·lita, margarita, anandita, bityita, clintonita, kinoshitalita, ferrokinoshitalita, oxikinoshitalita, fluorokinoshitalita, beidel·lita, kurumsakita, montmoril·lonita, nontronita, volkonskoïta, yakhontovita, hectorita, saponita, sauconita, spadaïta, stevensita, swinefordita, zincsilita, ferrosaponita, vermiculita, baileyclor, chamosita, clinoclor, cookeïta, franklinfurnaceïta, gonyerita, nimita, ortochamosita, pennantita, sudoïta, donbassita, glagolevita, borocookeïta, aliettita, corrensita, dozyïta, hidrobiotita, karpinskita, kulkeïta, lunijianlaïta, rectorita, saliotita, brinrobertsita, macaulayita, burckhardtita, ferrisurita, surita, niksergievita i kegelita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Solnechnogorsk, a la ciutat balneari d'Aluixta (República de Crimea, Rússia). Tot i tractar-se d'una espècie no gaire habitual ha estat descrita en tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tosudita
  1. «Tosudite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r febrer 2020].