Totalitarisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:16, 23 set 2015 amb l'última edició de Jmarchn (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

El totalitarisme és un règim polític en què el govern intervé en tots els ordres de la vida d'un estat i que concentra tots els poders en mans d'un grup de persones o un partit, abolint o ignorant els drets polítics i les llibertats públiques. El totalitarisme és un terme utilitzat pels politòlegs, especialment en la subdisciplina de la política comparativa, per descriure els règims moderns en què l'Estat regula gairebé tots els aspectes de la vida pública i privada.

Els analistes més importants del totalitarisme, com ara Karl Popper, Hannah Arendt, Carl Freidrich, Zbingniew Brzezinski i Juan Linz han descrit el totalitarisme d'una manera lleugerament diferent. Totes les definicions inclouen la mobilització de la població cap a una ideologia oficial de l'estat i la intolerància de les activitats que no estiguin d'acord amb els propòsits polítics de l'Estat, com ara l'existència dels sindicats, les esglésies o els partits polítics. Els règims totalitaris conserven el poder polític amb l'ús de la policia secreta, la propaganda, el control dels mitjans de comunicació, la regulació o la restricció de la llibertat de premsa, la crítica, i fins i tot l'ús de tàctiques terroristes.

Enllaços externs