Tractament simptomàtic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El tractament simptomàtic és qualsevol teràpia mèdica d'una malaltia que només afecta els seus símptomes, no la seva etiologia (causa). Generalment s'orienta a reduir els signes i símptomes per al confort i el benestar del pacient, però també pot ser útil per reduir les conseqüències orgàniques i les seqüeles d'aquests signes i símptomes de la malaltia. En moltes malalties, fins i tot en les quals es coneixen les etiologies (per exemple, la majoria de malalties víriques, com la grip), el tractament simptomàtic és l'únic disponible fins ara.

Exemples de tractaments simptomàtics:

Quan es coneix l'etiologia de la malaltia, es pot instituir un tractament específic, però generalment s'associa a un tractament simptomàtic.

No sempre es recomana el tractament simptomàtic i, de fet, pot ser de gran perill, ja que pot emmascarar la presència d'una etiologia subjacent que després serà oblidada o tractada amb gran retard. Exemples:

Finalment, el tractament simptomàtic no està exempt d'efectes adversos i pot ser causa de conseqüències iatrogèniques (és a dir, efectes mals causats pel tractament en si), com ara reaccions al·lèrgiques, sagnat d'estómac, efectes del sistema nerviós central (nàusees, marejos, etc.).